Gazete Vatan Logo

E-Devlet sistemi şifresiz kullanılıyor mu?

E-Devlet, Devletin oluşturduğu elektronik ortam hizmet kapısıdır. E-Devlet yardımıyla bir çok devlet kurumu işlemleri yapılabilir. E-Devlet sistemini her birey kolaylıkla kullanabilir.

E-Devlet sistemi şifresiz kullanılıyor mu?

İnternetin gelişmesinden sonra devlet de bireyler arasındaki ilişkiyi arttırmak için bir internet platformu oluşturmuştur. Kurmuş olduğu bu internet platformuna da E­Devlet ismini vermiştir. Bu sistem hizmete girdikten sonrada ülkemizde bulunan çoğu kurum ve kuruluşun internet uygulaması bu sistem altında yer almaya başlamıştır. Bu sistemin kuruluş amaçlarından birisi bütün internet uygulamalarının tek bir sistem altında toplanmasıdır.

Yani vatandaşlarımız farklı internet uygulamalarına girmek yerine tek bir internet sistemine giriş yaparak bütün internet uygulamalarına ulaşabilmektedir. İnternet teknolojisinin rahatlığına ulaşan vatandaşlar çoğu işlemini internet üzerinden gerçekleştirmektedir. E­Devlet sistemi kurulduktan sonra da vatandaşlar bu sisteme giriş yaparak internet üzerinden işlemlerini çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E­Devlet sisteminde Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve bütün bakanlıkların internet uygulamaları bulunmaktadır. Bu sistem ile bu bakanlıklar hakkında bilgi alabilirsiniz ve bazı işlemlerinizi internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığından Milli Eğitimin yaptığı sınav tarihlerini sınav sonuçlarını, Sağlık Bakanlığından aile hekim bilgisi sorgulama, Adalet Bakanlığından adli sicil kaydı sorgulama, mahkeme dava dosyası sorgulama işlemleri gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. E­Devlet sistemi 3 ana başlık altında kurulmuştur. Vatandaş, devlet ve iş başlıkları altında 3 ana başlık vardır. Vatandaş olarak E­Devlet sisteminde yapabileceğiniz bir çok işlem vardır. Eğitim, iş, kariyer, sağlık, kültür ve sanat, spor, trafik, yasal işlemler gibi bir çok işlemi vatandaşlar E­Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Devlet olarak da E­Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilen işlemlerde vardır.

Haberin Devamı

Tarihimiz, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Genelkurmay Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumsal işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. İş başlığı altında da işletmelerin büyümesi ve gelişmesi, kuruluş, fesih, iç ve dış ticaret gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. E­Devlet sistemine ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra E­Devlet sistemine giriş yolları karşınıza gelecektir. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu giriş yollarından E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçtiğiniz zaman sistem sizden T.C. kimlik numaranızı ve E­Devlet şifrenizi isteyecektir. E­Devlet şifrenizi bilmiyorsanız eğer üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız ile herhangi bir PTT kurumuna giderek şifrenizi 2 TL karşılığında elde edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Şifrenizi aldıktan sonra T.C. kimlik numaranız ile beraber sisteme girebilirsiniz. Bu giriş yolu çok basit olduğu için vatandaşlarımız genellikle bu giriş yolu ile sisteme girişlerini gerçekleştirmektedir. E­Devlet sistemine giriş yollarından bir diğeri ise mobil imza ile giriş yoludur. Mobil imza ile sisteme giriş yapabilmek için cep telefonunuz ve hattınıza kayıtlı bir mobil imzanızın olması gereklidir. Eğer var ise bu giriş yoluna T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı girmeniz gereklidir. GSM operatörünüzü de seçtikten sonra giriş işlemine devam edebilirsiniz. Giriş yollarından bir diğeri ise elektronik imza ile giriş yoludur. Elektronik imza ile sisteme giriş yapabilmek için şahsınıza ait elektronik imzanızın bulunması gereklidir. Şahsınıza ait elektronik imza kartınız ile kimliğinizi doğruladıktan sonra giriş işlemine devam edebilirsiniz. E­Devlet sistemine diğer giriş yolları ise T.C. kimlik kartı ile giriş ve internet bankacılığı ile giriş yollarıdır.

Haberin Devamı