Gazete Vatan Logo

E-Devlet şifresi nasıl alınır? E-devlet sisteminin özellikleri nelerdir?

E-Devlet, ülkemizde çalışma verimliliğinin artması, zaman tasarrufunun artması gibi amaçlarla başlatılmış bir resmi internet alt tabanlı hizmetidir. E-Devlet üzerinden yapılabilen işlemler, E-Devlet özellikleri ve şifre alma gibi E-Devlet detaylarını bu haberimizde sizlere aktaracağız.

E-Devlet şifresi nasıl alınır? E-devlet sisteminin özellikleri nelerdir?

Bir devlet projesi olan ve teknolojik yenilikleri kullanarak birçok kişi ve kurum arasındaki işlemleri kısa süreye indirgemeyi başarmış olan e-devlet, günümüzde ülkemiz dahilinde en çok ziyaret edilen devlete ait internet sitelerinden birine sahiptir. Devlet ve vatandaş arasında yapılan işlemlerin şeffaflaşması ve kurumlar ile kişiler arası iletişimin sağlamlaştırılması, vatandaşların hayatlarını zamandan kazanç sağlayarak kolaylaştırması, verimlilik, hayat kalitesini artırması e-devletin önemli özelliklerinden biridir. E-devletin amacı, devlet kurumlarının vatandaşa en hızlı şekilde hizmetlerini ulaştırmasını sağlamaktır. Birçok kamu kurumu ile yapmanız gereken birçok işleme, tek bir site üzerinden ulaşmanızı sağlayan e-devlet’e giriş yapabilmek için şifre almak yeterlidir ve 15 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı e-devlet şifresi alarak sisteme giriş yapabilir.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-devlet Üzerinden Alınan Hizmetler

Haberin Devamı

Özellikle, milyonlarca emeklinin bulunduğu ülkemizde Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi hizmetleri emeklileri yakından ilgilendiren kurumlara e-devlet üzerinden erişilebiliyor olması, bu sistemi önemli kılan özelliklerinden biridir. Böylelikle, sisteme giriş yapıp SSK veya SGK kurumları ile emeklilik maaşı bilgileri, prim gün sayıları, 4a, 4b, 4c hizmet döküm belgeleri gibi birçok insanımızın yapacağı işlemler kolaylıkla yapılabilir.

Gençlerimizi yakından ilgilendiren askerlik ve üniversite işlemleri gibi işlemler de e-devlet üzerinden yapılabilir, üniversite kaydınız ve çeşitli bilgiler ile askerlik işlemleri e-devlete giriş yaparak edinilebilir.

E-devlet hizmeti bulunan birçok devlet kurumundan biri de Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’dır. E-devlet üzerinden, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na yaptığınız bireysel başvurunuzun sorgulamasını yapabilirsiniz.

Ulusal yargı ağı olan UYAP, e-devlet üzerinden vatandaşların ulaşabildiği en önemli kurumlardan biridir, bu hizmet sayesinde online olarak kişiler haklarında bulunan dava ve icra işlemlerini takip ederek istedikleri bilgileri elde edebilirler.

Haberin Devamı

Trafik cezaları veya vergi sorgulamaları gibi birçok işlem de e-devlet bünyesinde yapılabilmektedir.

Ülkemiz gibi cep telefonu kullanıcısının fazla olduğu bir ülkede, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na e-devlet üzerinden ulaşılabiliyor olunması önemlidir, böylelikle IMEI ve cep telefonu numarası işlemleri, mobil hat ve IMEI sorgulamaları, numara taşıma, kayıp ve çalıntı ihbarları yapılabilir.

E-devlet üzerinden ulaşılabilen bir başka devlet kurumu olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sayesinde çiftçi kayıt sistemine ulaşarak kayıt yaptırabilir, hayvancılık hizmetleri ve arazi toplulaştırma sorgulamaları ve tarım arazileri değerlendirmeleri yapılabilir.

E-devlet Şifresi Almak ve Sisteme Giriş Yapmak

E-devlet şifrenizi, kimliğiniz ile birlikte gideceğiniz bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz, ücreti ise 2 TL’dir. Bu şifreyi aldığınız andan itibaren e-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı