Gazete Vatan Logo

E-Devlet hizmetleri nelerdir?

E-Devlet, tüm kamu kurumlarına ve sunduğu hizmetlere tek bir portal altında erişim imkanı sunan, geniş çaplı bir internet sitesidir. Pek çok işlemi yapabilmemize olanak sağlayan E-Devlet sistemi günden güne gelişim göstermektedir. Tek bir E-Devlet şifresi ile hemen hemen tüm alanlardaki işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.

E-Devlet hizmetleri nelerdir?

Bu portalın amacı; kamu kurum ve kuruluşlarının sunduğu hizmetleri, vatandaşlara, işletmelere ve kamu kurumlarına teknoloji ile birlikte verimli ve aktif bir şekilde sunma şeklindedir. E-Devlet ile birçok işlem ve hizmeti oturduğunuz yerden, internet bağlantısını sağladığınız her köşede gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası, devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sizlere sunulması şeklinde tanımlayabiliriz.

E-Devlet sistemine giriş ve kullanım için T.C. kimlik numaranız ve bir şifreye ihtiyaç duyulmaktadır.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet Şifresi Nedir?, Nereden Alınır?

E-Devlet şifresi, vatandaşlara özel olarak tanımlanan, kişisel bir şifredir. Bu şifreyi herhangi bir PTT şubesine giderek alabilirsiniz. Şifreniz yazılı bir şekilde zarf ile teslim edildiği gibi SMS ile de gönderilmektedir. Her iki seçenek için de şifrenizi alabilmek için şahsen ve üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanı ile PTT’ye başvurmanız gerekmektedir. Eğer yurtdışında iseniz, e-devlet şifrenizi elçilik ve konsolosluklardan temin edebilirsiniz. PTT’den ilk defa şifre alımında sizlerden 2 TL ücret temin edilir. Ancak daha önce şifre almış ve bu şifreyi kaybetmiş veya unutmuş iseniz yeniden şifre talebinizde 4 TL ücret temin edilir. PTT’den şifrenizi aldıktan sonra E-Devlet sistemine girebilir ve istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı ve T.C. Kimlik Kartı kullanıyor iseniz e-devlet sistemine bunlardan biri ile giriş yaparak ardından şifre oluşturabilmeniz mümkün kılınmıştır. Böylece hem PTT’ye gitmenize gerek kalmaz hem de ücret ödemeden sistemi kullanabilirsiniz. Mobil imzanızı Avea, Turkcell ve Vodafone’a başvurarak edinebilirsiniz. Elektronik imzanızı ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı firmalar tarafından alabilirsiniz.

E-Devlet Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

PTT üzerinden şifrenizi aldıktan sonra E-Devlet sisteminin resmi web sitesini(www.turkiye.gov.tr) açarak giriş yapabilirsiniz. Ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Sisteme Giriş” sekmesini tıkladığınızda karşınıza T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi isteyen bir sayfa açılacaktır. Buraya kimlik numaranızla beraber edindiğiniz şifreyi yazarak giriş yapabilirsiniz. Ancak sisteme ilk defa giren kullanıcılar için ana sayfaya ulaşamadan karşınıza şifre değiştirme sayfası çıkacaktır. Gerekli şartlara uygun olarak şifrenizi belirleyerek değiştirdiğiniz andan itibaren E-Devlet sisteminin sunmuş olduğu tüm işlem ve hizmetlerden faydalanmaya başlayabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra, sizler için sunulmuş olan şifre yenileme hizmetinden gerektiği durumlarda yararlanmak istiyor iseniz cep telefon numaranız ve e-postanızı doğrulamanız gerekmektedir. Kişisel bilgilerinizin yer aldığı bölümden doğrulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle şifrenizi değiştirmeniz gerektiğinde PTT’ye gitmenize gerek kalmadan oturduğunuz yerden haledebilirsiniz. Ayrıca E-Devlet sistemine Mobil İmza, Elektronik İmza, T.C. Kimlik Kartı ve İnternet Bankacılığı ile giriş yapabilirsiniz. Bu giriş seçenekleri için E-Devlet giriş sayfasından gerekli bilgileri edinebilmeniz mümkündür.

E-Devlet’in Sağladığı Hizmetler Nelerdir?

E-Devlet ile IMEI sorgulama ve kaydı, askerlik durum belgesi sorgulama, 4A hizmet dökümü, emeklilik bilgileri, üniversite\yurt kaydı vb. birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet resmi web sitesinde yer alan “e-hizmetler” bölümünden tüm hizmetleri görebilirsiniz. Ancak E-Devletin sunduğu hizmetleri genel olarak dört başlık altında toplayabiliriz. Bunlar;
? Bilgilendirme Hizmetleri,
? Ödeme İşlemleri,
? Entegre Elektronik Hizmetler,
? Kurum ve Kuruluşlara Kısa Yollar şeklindedir.
Bu başlıklara ek olarak, kamu kurumları arasında bilgi ve belge paylaşımı bu portal üzerinden sunulan hizmetler ile sağlanabilmektedir.

E-Devlet’in sunduğu kolaylıklar;

E-Devlet, kamu kurumlarının hizmetlerine elektronik ortamdan tek bir portal altında erişebilmenize imkan sunarak, doğru ve güncel bilgilere ulaşabilmenizi sağlamaktadır. Bu sisteme kimlik numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra başka bir doğrulama işlemi istenmeden tüm hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca sadece kimlik numarası ve şifre ile değil, elektronik imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı gibi birden fazla giriş seçeneği ile sınırları ortadan kaldırmış, tüm kolaylıkları vatandaşlarına sunmaktadır. Kişisel bilgileriniz ise son derece güvenli bir şekilde korunarak sadece ilgili vatandaşlara sunulur.

E-Devlet sistemini engelli kullanıcılarında kolayca kullanabilmesi için gerekli tasarımlar yapılmaktadır. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik standartlarına uyum için çalışmalar sıkı bir şekilde yürütülmektedir.

Son olarak, E-Devlet ile ilgili aklınıza takılan ve kafanızda oluşan sorularınız için 160 numaralı hattı arayarak cevaplarını öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı