Gazete Vatan Logo

e-ALES başvuruları ne zaman sona eriyor?

28 Ocak’ ta yapılacak olan e-ALES deneme sınavının başvuruları 18 Ocak’ ta sona eriyor. Adaylar e-ALES başvurularını ÖSYM’ nin resmi sitesi üzerinden yapabiliyorlar. e-ALES hakkında tüm detaylar haberimizde!

e-ALES başvuruları ne zaman sona eriyor?

Elektronik Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı gibi bir açılıma sahip olan E – ALES esasında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın internet üzerinden yapılan bir versiyonudur. 2017 yılı itibarı ile ÖSYM tarafından yapılmaya başlanacak olan bu sınav her ne kadar soru sayısı, sınav süresi ve soruların zorluğu gibi değişkenler açısından ALES ile herhangi bir farka sahip değilse de bilgisayar kullanımı konusunda teknik bir beceriye sahip olmayan ya da bu teknik becerisi düşük seviyede olan kişiler için E – ALES sınavı olumsuz neticeler ile sonuçlanabilmektedir. Fakat ÖSYM, bu sorunu aşabilmek için gerçek sınav öncesinde deneme sınavları yapmaktadır. Adayların asıl sınav öncesinde deneme sınavlarına da başvurarak sınava girmeden önce bu yeni sınav türünü deneyimlemeleri sınav sırasında ortaya çıkabilecek sorunları da ortaya çıkmadan kaldıracaktır.

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Elektronik Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Haberin Devamı

Bu yıl ilk defa yapılacak olan E – ALES 2017 yılı içinde iki defa yapılacak. Sınav 180 dakikadan oluşacak ve saat 14:00’te başlayacaktır. Bununla birlikte sınavda çıkacak olan sorular Sayısal 1 ve Sayısal 2 için 40 soru, Sözel 1 ve Sözel 2 için de 40 soru şeklindedir.

E – ALES başvuruları ÖSYM resmî sitesi üzerinden yayınlanan tarihler arasında yapılacaktır. Bu yıl iki defa yapılacak olan E – ALES ücreti ise 200 TL olacak gibi duruyor. Bununla birlikte herkes için yepyeni bir deneyim olacak olan E – ALES sınavına öğrencilerin alışabilmeleri için yapılacak olan deneme sınavları için de 20 TL tutarında bir ücret ödenmesi gerekiyor.

Yapılacak olan deneme sınavına tüm sınav adaylarının katılması büyük önem arz ediyor. Zira sınav sırasında gözetmenler herhangi bir şekilde sınav adayları ile iletişime geçmeyeceği ve sınav ile ilgili kuralların da bilgisayar ekranı üzerinden verileceği hesaba katılırsa öğrencilerin yapılacak olan E – ALES deneme sınavına katılmasında büyük fayda var.

Haberin Devamı

E – ALES KONTENJANLARI

ÖSYM tarafından her yapılacak E – ALES için belirli sayıda kontenjan açıklamaları olacaktır. Bu yılın ilk sınavı 12 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşecek olup bu tarihte gerçekleşecek olan sınav için belirlenmiş olan kontenjanlar üç ilde ayrılmıştır. Ankara için belirlenmiş olan kontenjan sayısı 3760 iken İstanbul için belirlenmiş olan kontenjan sayısı 431’dir. Bununla birlikte diğer iki ile göre oldukça az bir kontenjan sayısına sahip olan İzmir’de sadece 72 kişi E – ALES sınavına girebilecektir.

E – ALES DENEME SINAVI BAŞVURULARI

Bu yıl ilk defa gerçekleşecek olan E – ALES sınavı için yapılacak olan deme sınavı ile ilgili ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınav saati, yeri ve tarihi yer alıyor. Başvuruların Alınması başlığına sahip olan açıklama metni ise aşağıda yer alıyor.

e-ALES 11 Şubat 2017 tarihinde elektronik ortamda yapılacağından, isteyen adayların sisteme aşinalık kazanmasını sağlamak için 28 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da Esenboğa e-Sınav Merkezi’nde saat 14:30'da “e-ALES Deneme Sınavı” uygulanacaktır. e-ALES Deneme Sınavına başvurular, 6-18 Ocak 2017 tarihleri arasında aşağıda bağlantısı sunulmuş olan

Haberin Devamı

https://odeme.osym.gov.tr/ adresinden yapılacaktır. Deneme Sınavı ücreti 20 TL olup, sınav sonuçları ALES puanı yerine kullanılamayacaktır. 2017 e-ALES Deneme Sınavına başvuran adaylar aynı zamanda e-ALES ve diğer e-YDS’lere de başvuruda bulunabilecektir. İlgililere duyurulur.''

Deneme sınavı içinde aynı şekilde kontenjan sayısı yer almaktadır. Kontenjan sayısı dolduktan sonra sistem ödeme kabul etmeyecektir.

E – ALES Sınav Başvuruları

Elektronik ortam üzerinden yapılabilen E – ALES başvuruları için mutlak surette internete bağlı olmak gerekmektedir. ÖSYM resmî sitesi üzerinden yapılabilecek olan başvurular hem gerçek sınavı hem de deneme sınavının kapsamaktadır. Her iki sınav içinde ayrı ayrı başvurular yapılması gerekmektedir.

https://odeme.osym.gov.tr bu linke tıkladıktan sonra sınav başvuru bölümüne gidebilirsiniz. Bu bölümde “Başvuru” yazan yer üzerinden “E – ALES Başvuru” ya da “E – ALES Deneme Sınavı Randevu” başlıklar ile hem sınav için hem de deneme sınavı için başvuru da bulunabilirsiniz. 20 Ocak ve 2 Şubat tarihleri arasında yapılacak olan sınav başvurularını da bu şekilde yapmanız mümkündür. Bu işlemin ardından T. C. Kimlik numarası ya da yabancı uyruklu numarası giren kişiler “Devam” seçeneğine basmalıdır. Ardından karşınıza randevu işlemler ile ilgili bir sayfa gelecektir. Deneme sınavı sadece Ankara’da yapılacaktır. Kontenjan varsa “Devam” seçeneğine basmanız yeterlidir. Bu işlemin ardından ise geriye sadece ücreti yatırmak kalır. Ücret ödemesi ile ilgili sorun yaşayan kişiler tekrar başvurmayı denemelidir. Zira başvuru sırasında kontenjanın dolmuş olması olasılığı da vardır.

Haberin Devamı