Gazete Vatan Logo

Dyson Lin kimdir? Deprem tahminleri güvenilir mi, depremleri nasıl tahmin ediyor?

Dyson Lin, Twitter hesabından deprem tahminleri yaparak gündeme geldi. Elazığ depremini doğru tahmin ettiği söylenen Dyson Lin, sosyal medyanın en çok konuşulan kişileri arasına girdi. Sosyal medya üzerinden dolaşan haberlerin güvenilirliğini teyit eden teyit.org deprem kahini olarak adlandırılan Dyson Lin’in de güvenilirliği araştırdı. Peki Dyson Lin kimdir? Dyson Lin deprem kahini mi, yoksa sahtekar mı? İşte Dyson Lin hakkında bilgiler...

Dyson Lin kimdir? Deprem tahminleri güvenilir mi, depremleri nasıl tahmin ediyor?

Dyson Lin kimdir? sorusu son günlerde yoğun bir şekilde araştırılıyor. Elazığ ve Balıkesir depreminde doğru tahminlerde bulunduğu iddia edilen Tayvanlı Dyson Lin, 21 Ocak’ta kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kars’ın ‘10+6’ seviyesinde çok güçlü bir sinyal aldığını belirtmiş ve Türkiye’nin doğusunun büyük tehlike altında olduğu uyarısını yapmıştı. Dyson Lin ayrıca Manisa depremini de Balıkesir olarak tahmin etmiş, bu bölgedeki cihazın sürekli sinyal verdiğini ve M5+~M6+ şiddetinde bir deprem beklediğini belirtmişti. Peki, Dyson Lin kimdir? Depremleri gerçekten tahmin edebiliyor mu, tahminleri güvenilir mi?

DYSON LIN KİM?

Dyson Lin isimli kullanıcı Twitter hesabını 2015 yılının Kasım ayında açmış ve Taiwan Quake Forecast Institute kurumunun CEO’su olduğunu vurgulanmış. Arama motorları üzerinden de araştırılan Dyson Lin ismi hakkında çok fazla bilgiye ise ulaşılamamış.

ENSTİTÜ BOŞ BİR MAHALLE ARAZİSİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Linkedin hesabı incelendiğinde ise Lin hakkında, Taiwan Quake Forecast Institute’ü 2008 yılında kurduğu görülmüş. Bilginin ülkenin Ticaret Bakanlığı’nın arama motorunda araştırılması karşısında ise herhangi bir bilgiye ulaşılmamış. Blog sayfasında yer alan No. 117, Jincao Road, Wujie Township, Yilan County adresini Google haritalardan incelediklerinde ise, şehrin dışında küçük bir mahallede boş bir arazi ile karşılaşılıyor.

Haberin Devamı

DEPREMLERİ NASIL TAHMİN EDİLİYOR, TAHMİNLERİ GÜVENİLİR Mİ?

Lin sadece Türkiye hakkında değil, aynı zamanda dünyanın birçok ülkesine dair deprem tahminleri Air 2 ismini verdiği, cihaz ile yapıyor.

Cihazın işletmesinin hakkında herhangi bir bilgi yer almazken, Lin blog sayfasından tahminleri elektromanyetik dalgalara bağlı olarak değil, hava voltajlarından yararlanarak yaptığını söylüyor.

2008’de Wenchuan’da olan 8.0 büyüklüğündeki deprem sırasında evinde bulunan bir domatesten gelen sinyalin araştırmalarına ilham kaynağı olduğunu anlatıyor. Lin ayrıca deprem tahmin yapımı birçok cihaz icat ettiğini ve bunu Arduino platformu altyapısı ile desteklediğini de belirtiyor.

Haberin Devamı

Dyson Lin ayrıca sitesinde bulunan bir linkle de ürünlerinin 1,2 ve 3 modellerini 2.000 Taiwan dolarına satıyor.

DEPREM KAHİNİ GERÇEKTEN BİR KAHİN Mİ?

Teyit.org’un yaptığı incelemeler sonucunda Lin’in deprem tahminlerini gözünde bulundurduğunda 19 Eylül 2019 tarihinde Güney Japonya, Hindistan, Nepal, California, Doğu Tayvan ve Güney Pasifik’te 7 ila 8 büyüklüğünde deprem olacağını tahmin etmiş, ancak bu büyüklükte bir deprem yaşanmadığı fark edilmiştir. 28 Ağustos 2019’da gönderdiği bir iletide ise 7 gün içinde Tokyo, Japonya, Yılan bölgesi veya Güney Pasifik’te yine 7 ila 8 büyüklüğünde bir deprem olacağını paylaşmış. Bu tarih aralığında da bahsedilen büyüklükte bir deprem olmadığı görülmüştür. 29 Temmuz tarihinde ise Güney Japonya, Filipinler, Doğu Tayvan, Güney Amerika veya Güney California’da 4 gün içinde 7 – 8 büyüklüğünde deprem olacağı öngörüsü de bu tahmininde de yanılmıştır.