Gazete Vatan Logo

Dünyanın yükünü taşımaya talibiz

Ford Otosan 100 milyon dolara yarattığı yeni Ecotorq motorun üretimine törenle başladı. Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Yeni motorla dünya vizesi aldık. Dünyanın yükünü taşımaya talibiz” dedi

Dünyanın yükünü taşımaya talibiz

Ford Otosan’ın Eskişehir İnönü fabrikasında 100 milyon doların üzerinde yatırımla hayata geçirdiği, fikri ve sinai hakları kendisine ait olan yeni nesil Ecotorq motor ailesinin seri üretimi başladı. Eksi 50 dereceden, artı 50 dereceye kadar her türlü coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirilen Ecotorq motor, Ford Trucks’larla Çin’den Avrupa’ya kadar tüm dünyaya ihraç edilecek.

Törende konuşan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Türkiye’nin teknoloji anlamında rekabet gücünü artırarak, global arenada en önemli oyunculardan ve merkezlerden biri olmasını arzuluyoruz” dedi.

Ford Otosan’ın sayısı 1.500’e ulaşan Ar-Ge mühendisi ile Ford’un global organizasyonunda gün geçtikçe artan önemde sorumluluk üstlendiğini anlatan Koç, “Ford Otosan Avrupa’daki en büyük ticari araç üretim merkezidir. 2015’te toplam Avrupa pazarının ticari araç liderliğini kazanan Ford’un bu başarısında şirketimizin katkısı büyük. Avrupa’da satılan her 10 ticari araçtan 8’i Ford Otosan fabrikalarında üretiliyor. Türkiye’den ticari araç üretiminin yüzden 59’unu, ticari araç ihracatının yüzde 65’ini Ford Otosan yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ali Koç, Ford Otosan’ın ilk yerli dizel motorunu 1986’da ürettiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bugün geldiği noktada, Türkiye’de sıfırdan geliştirilen ilk ve tek kamyon motorunu sunmanın gururunu yaşıyoruz. Son 5 yılda 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihraç eden şirketimiz, Ecotorq ile dünya vizesi almış oluyor. İnönü fabrikamızda ürettiğimiz yeni motorumuz ile tüm dünyanın yükünü taşımaya talibiz.”

Ar-Ge harcaması 4.6 milyar lira

Ali Koç, her işte yönlerini geleceğe, Ar-Ge’ye ve inovasyona çevirerek faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Koç, “Geçmişe nazaran bugün daha uzun vadeli düşünüp, planlar yapabiliyoruz. 2007-2014 yılları arasında Ar-Ge harcamaları 4.6 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl yaptığımız Ar-Ge harcaması 1.3 milyar lirayı buldu. Bu da ülkemizin geleceğine olan güvencemizin en somut göstergesi” dedi.

‘Teşvik’ teşekkürü

ALİ Koç, son dönemde sanayiye, sanayicilere hükümetin sahip çıkmasının kendilerini sevindirdiğinin altını çizerek, “Hükümetimiz bizlere Cumhuriyet tarihinin en önemli programlarını, teşviklerini yetiştiriyor. Hiçbir dönemde sanayicilere bu imkanlar sunulmamıştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bilgi ihraç edeceğiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Sadece ürün ihraç etmeyeceğiz, bilgiyi de ihraç edeceğiz. Ar-Ge ve tasarımı burada yapacağız, gerekirse lisans hakkını ikinci taraflara vereceğiz, fikri mülkiyet ihracatı yapacağız” dedi. Işık, Türkiye’nin otomotivde üretim ve Ar-Ge kapasitesini sürekli artırmasından memnuniyet duyduklarını söyleyerek, şunları kaydetti: “Otomotiv yeni teknoloji alanlarında söz sahibi olmamızda temel ol oynuyor. Sanayi 4.0’a adaptasyonda otomotivi öncü görüyoruz.”