Gazete Vatan Logo

Dünyanın en zengini artık bir kravatsız

Dünyanın en zenginleri listesinde 16 kez birinci olan Bill Gates, koltuğunu giyim zinciri Zara’nın patronu Amancio Ortega’ya kaptırdı. Kravat takmayı reddeden işçi çocuğu İspanyol işadamının sıfırdan ulaştığı serveti 79.6 milyar dolar olarak açıklandı.

Dünyanın en zengini artık bir kravatsız

Finans dergisi Forbes’in güncellenen milyarderler listesinde sıralama değişti. Sıfırdan 79.6 milyar dolar servete ulaşan dünyaca ünlü giyim markası Zara’nın sahibi İspanyol işadamı Amancio Ortega, Bill Gates’i geçerek ilk sıraya yerleşti.

Forbes’in “en zenginler” listesinde uzun bir aradan sonra Microsoft şirketinin kurucusu Bill Gates 2’nciliğe düşerken, ilk sıraya İspanyol tekstil devi İnditex’in patronu Amancio Ortega oturdu. Forbes’e göre, 79 yaşındaki İspanyol işadamının varlığı 79.6 milyar dolar. İkinci sıradaki Bill Gates’in 78.1 milyar dolarlık serveti olduğu açıklandı. Üçüncü sırada 64.4 milyar dolar servete sahip Warren Buffett gelirken, 62.5 milyar dolar servete sahip Meksikalı Carlos Slim dördüncü oldu.

Hisseleri rekor kırdı

‘Ortega dünyanın en zengin adamı’ haberinin ardından Inditex’in borsadaki hisselerinin tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak, rekor kırdığı görüldü. 1975 yılında Zara’yı kurarak tekstil sektörüne giren Amancio Ortega, sıfırdan başladığı işi kısa sürede büyüterek 1984’te ilk lojistik merkezini açtı.

Haberin Devamı

Şirketini 2001’de borsaya soktu. Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Stradivarius, Zara Home, Uterqüe, Pull and Bear firmalarını bünyesinde bulunduran Inditex, mevcut durumda 88 ülkede 6 bin 700’den fazla mağazaya sahip ve 140 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Sıradan bir dairede yaşıyor

Ortega’nın en ilginç özelliklerinden biri gizemli yaşam tarzı. Oldukça sıradan bir apartman dairesinde sıradan bir hayat sürüyor. Kravat takmayı reddediyor ve genellikle kot ve tişört giymeyi seviyor. Basınla görüşmeyen Ortega, fotoğraf çektirmiyor ve röportaj vermiyor. Bundan dolayı özel hayatı hakkında çok az şey biliniyor. Kamuoyu tarafından ilk kez, 2001 yılında firmasının borsaya kote olmasının şirket değerini arttırmak üzere çıkan haberlerde görüldü. Ortega, 2011 yılında İnditex’deki ve Zara’dan emekli olduğunu açıkladı.

Babası demiryolu işçisi annesi hizmetçiydi

1936 doğumlu Ortega’nın babası demiryolu işçisi annesi hizmetçiydi. Çok küçük yaştayken ailesi La Coruña’ya taşındı. Kendisi de demiryolunda çalışmaya başladı. Bir gün annesi ile birlikte okuldan dönerken bir mağazaya uğradılar. Annesi mağazanın veresiye yazması için ricacı oldu fakat aldığı cevap olumsuzdu. Bunu duyan Ortega kendisini çok aşağılanmış hissetti ve bir daha asla okula gitmemeye karar verdi. Gala isimli gömlek üreticisinde çalışmaya başladı. 1975’de ilk mağazasını açtı. Vermek istediği “Zorba” adı daha önce tescillendiğinden “Zara” adını kullanmaya karar verdi.

Haberin Devamı

Mottosu ‘Müşteri ne istiyorsa onu yap’

Amancio Ortega’yı başarıya götüren hızlı bir iş döngüsü modeli uygulaması. Kendisinin iki temel kuralı mevcut. Bir, müşteri neyi istiyorsa onu yap, İki, müşteriye istediği ürünü tüm rakiplerden daha hızlı şekilde ulaştır. Bu iki temel kural şirketi bir ikon haline getirdi.