Gazete Vatan Logo

Dünyanın en güvenli yeri

Amerikan ordusunun Soğuk Savaş yıllarında Rusların olası nükleer saldırılarına karşı Cheyenne Dağı’nın içine inşa ettiği yeraltı üssü, 23 tonluk kapılarını medyaya açtı

Dünyanın en güvenli yeri

ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan Soğuk Savaş’ın en gerilimli döneminde Kuzey Amerika hava sahasını korumak için inşa edilen Colorado eyaletindeki Cheyenne Dağı üssü, geçtiğimiz günlerde basın mensuplarına kapılarını açtı.

ABD ve Kanada hava sahasını denetlemek amacıyla 60 yıl önce kurulan ‘Kuzey Amerika Hava Sahası Savunma Komutanlığı’nın (NORAD) ilk üssü konumundaki devasa yeraltı sığınağının inşası 1966’da tamamlanmıştı.

Halen 300 personele ev sahipliği yapan üs, Soğuk Savaş’ın bitmesine karşın Amerikan ve Kanada topraklarına yönelik tehditleri önceden belirleme görevini sürdürüyor.

Kim’i izliyorlar

Üs yetkilileri, ABD ile Kuzey Kore arasında başlayan diplomatik girişimlere karşın hala öncelikli görevlerinin, Pyongyang yönetiminin nükleer silah faaliyetlerini izlemek olduğunu söylüyor.

Dağın 600 metre içinde, 15 yerleşkeden oluşan tesiste görevli askeri personel, her gün Kuzey Kore’den gelen 3 ila 4 istihbarat raporunu inceliyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Haziran ayında Başkan Donald Trump’la gerçekleştirecekleri görüşme öncesinde nükleer deneme sahasını kapatma kararı aldıklarını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Kıtanın kalbi

NORAD’ın komuta merkezi olarak Colorado’nun seçilmesinde, Cheyenne Dağı’nın Kuzey Amerika’nın tam merkezinde yer almasının rolü büyük. Zira askeri yetkililer, olası bir hava saldırısında düşman uçaklarının ülkenin merkezine kadar ilerleyebilmesini zor bir olasılık olarak görüyor.

45 saniyede kapanıyor

Genişliği 13, yüksekliği ise 10 metreyi bulan 6 tünelle birbirine bağlanan sığınaklardan oluşan üssün dış dünya ile sadece 2 bağlantısı bulunuyor. Bu bağlantılar her biri 23 ton ağırlığındaki iki kapı. Nükleer patlamada ortaya çıkan elektro manyetik dalgaların bilgisayarları bozmasına engel olmak için granit ve çelikten üretien kapıların genişliği ise bir metre. Hidrolikler aracılığıyla 45 saniyede kapanan kapılar bir arız meydana gelmesi halinde de 2 personel tarafından kapatılabiliyor.