Gazete Vatan Logo

Dünyanın en değerli 250 markası arasına Türk markası yok

Sağlıklı bir marka değeri sıralaması oluşturabilmek amacıyla 10 yıldan bu yana, dünyanın en büyük markalarının yer aldığı bir tablo hazırlayan Brand Finance'nin raporunda, dünyanın en değerli 250 markası arasına Türk markası giremedi

Brandassist Genel Müdürü Muhterem İlgüner, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmada yer alan dünyanın en büyük küresel markalarının toplam 2 trilyon doların üzerinde değere sahip olduğunu vurgulayarak, bu değerin önemli bir bölümünün geleneksel tüketici ürünleri sektörlerinin dışında yer aldığını belirtti.

Buna rağmen, piyasada pek çok şirketin, marka değerini, kendilerine daha iyi yönetim imkanı sunacak bir fırsattan ziyade sıkıcı bir zorunluluk olarak gördüğünü ifade eden İlgüner, ülkelerin marka değeri üzerindeki etkisine de değinerek şunları kaydetti:

“Halen, Amerikan ve Avrupa şirketlerinin marka değeri liginde tartışmasız bir hakimiyete sahip olduklarını görüyoruz. İlk 250 şirket arasında, 117 Amerikan, 98 Avrupa şirketi bulunduğunu görüyoruz. Ülkeler bazında ABD'yi İngiltere'nin 27, Fransa'nın 24, Almanya'nın 16 şirketle izlediğini görüyoruz.”

Ülkelerin de markaların değerinin yükselmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan İlgüner, Fransız Evian ve Alman Audi'nin geldikleri ülkeye vurgu yaptıklarını, bunun yanında kimi şirketlerin de markalarını başka ülkelerde konumlandırmayı tercih ettiklerini ve bunun önümüzdeki yıllarda güçlenecek bir eğilim olduğunu belirtti.
İlgüner, “Rapor, gelişmekte olan ülke markalarının ulusal düzenlemelerin elverdiği durumlarda zengin büyük markalar tarafından satın alınmasını da kaçınılmaz bir süreç olarak görüyor” değerlendirmesinde bulundu.

EN YÜKSEK MARKA DEĞERİ FİNANSAL HİZMETLER SEKTÖRÜNDE

Rapor sonuçlarını sektörel bazda değerlendiren İlgüner, şöyle devam etti:

“Raporun en önemli bulgularından biri de marka değerlerinde geleneksel tüketici ürünleri markalarının sanıldığı kadar hakim olmadığı. Finansal hizmetler sektörü 36 şirket ve 364 milyar dolar marka değeri ile büyük ara farkla ilk sırada yer alıyor. Bunu, 19 şirketle otomotiv sektörü ve 18 şirketle perakende sektörü izliyor. Diğer dikkate değer sektörler arasında, petrol ve doğal gaz, medya ve telekomünikasyon sektörleri de bulunuyor. Elbette, Coca-Cola'nın başını çektiği içecek sektörünü de unutmamak gerekiyor.”

Türkiye'den bir markanın sıralamaya girememesi konusuna da değinen İlgüner, ”Bu rapor, ülkemizin refahını, zenginliğini artırmanın yolunun, sunduğumuz ürün ve hizmetlere artı değer kazandırmaktan geçtiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu artı değere erişmenin yolu ise: yaratıcı ve yenilikçi olmaktan; çağdaş pazarlamanın öğretilerini benimsemekten; ve kararlı, tutarlı, sabırlı hareket etmekten, yani kısacası marka geliştirmek ve yönetmekten geçiyor” görüşünü aktardı.

“İŞİN POPÜLİST, MAGAZİN TARAFINI BIRAKMAK LAZIM”

Güney Kore, İspanya ve Brezilya gibi ülkelerin listede bir veya iki marka ile yer alabildiğine dikkat çeken İlgüner, Türkiye'nin bu listeye girmesi için ”İşin popülist, magazin tarafını bırakıp dünyanın saygı duyup uyguladığı öğretileri uygulaması” gerektiğini vurguladı.

Örneğin futbol kulübü yöneticilerinin zaman zaman marka değeri konusunda beyanlarda bulunduğuna işaret eden İlgüner, “250 markalık listeye girebilen tek spor kulübünün 1,4 milyar dolar marka değeri ile New York Yankees olduğunu, Manchester United ve Real Madrid gibi dev futbol kulüplerinin marka değerlerinin ise 500 milyon doların altında kaldığını gördüğümüzde, söz konusu beyanların da ne kadar havada kaldığını anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

MARKA DEĞERİNİN ARTAN ÖNEMİ

Muhterem İlgüner, Brand Finance'nin, mevcut marka değeri sıralamalarının yetersiz olduğu düşüncesinden hareket ederek böyle bir liste hazırlamaya karar verdiğini belirterek, “Brand Finance'nin yöntemleri, markaların ticari gerçeklerini de dikkate almasıyla muhasebe, vergi, hukuki davalar ve ticari işlemlerde de kabul görüyor” bilgisini verdi.

Özellikle yeni finansal raporlama standartlarının, aralarında markaların da bulunduğu soyut varlıkları bilançolarda göstermeye başladığına dikkat çeken İlgüner, markanın, kuruluşların satışlarında önemli rol oynadığını kaydetti.
İlgüner, “Örnek vermek gerekirse, Nike'ın şirket değerinin yüzde 84'ünü marka değeri oluşturuyor. Bu oran Prada'da yüzde 73, Acer'da ise yüzde 71 düzeyinde” dedi.

DÜNYANIN EN DEĞERLİ MARKALARI

Brand Finance'ın Dünyanın En Değerli 250 Markası Raporunda ilk 20 sırayı alan şirketler sırasıyla şöyle:

Coca-Cola (ABD), Microsoft (ABD), Citibank (ABD), Wal-Mart (ABD), IBM (ABD), HSBC (İngiltere), GE (ABD), Bank of America (ABD), Hewlett-Packard (ABD), Marlboro (ABD), Vodafone (İngiltere), Gillette (ABD), Intel (ABD), L'Oreal (Fransa), Google (ABD), Toyota (Japonya), Nokia (Finlandiya), McDonald's (ABD), Pepsi (ABD) ve Dell (ABD).

Haberin Devamı