Gazete Vatan Logo

Dünyanın ayıbı

Suriye’den yeni bir göç dalgası yaşayan Türkiye’deki sığınmacı sayısı 1 milyon 800 bine yaklaşırken Batılı ülkelerin sadece birkaç yüzbin mülteciyi kabul etmesi dikkat çekiyor.

Tel Abyad’da süren çatışmalar nedeniyle son bir haftada Suriye’den Akçakale’ye yeni bir göç dalgası yaşanırken, Türkiye’nin kabul ettiği Suriyeli sığınmacı sayısı 2 milyona yaklaştı.

BBC’nin haberine göre Türkiye’deki sığınmacı sayısı, son birkaç günde eklenen onbinlerce kişiyle birlikte 1 milyon 800 bine yaklaştı.

En fazla Almanya

Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü (UNCHR) verilerine göre 26 Mayıs itibariyla Suriye’de savaştan kaçan sivillerden 1 milyon 761 bin 486’sı Türkiye’ye sığındı. 7 Mayıs rakamlarıyla Lübnan, 1 milyon 183 bin 327 kişiyle, Türkiye’nin ardından en fazla Suriyeli kabul eden ikinci ülke oldu. Ürdün 630 bin, Irak 250 bin, Mısır ise 134 bin Suriyeliye kapılarını açtı. Avrupa Birliği üyeleri arasında en fazla Suriyeli kabul eden ülke Almanya oldu. Almanya’nın 100 binden fazla mülteci kabul ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

140 kişiyi aldılar

İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nin gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper’a göre Londra yönetimi, UNCHR aracılığıyla şimdiye kadar sadece 140 Suriyeli mülteci kabul etti. UNCHR verilerine göre İngiltere’ye Mart ayına kadar sığınma başvurusunda bulunan mülteci sayısı ise 6 bin 621.

Fransa ise mülteci kabul etme konusunda İngiltere’den görece daha iyi bir performans sergilemiş durumda. Fransa Başbakanı Manuel Valls, ülkesinin ‘üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını’ belirterek, 2012’den bu yana Irak’tan 5 bin, Suriye’den ise 4 bin 500 mülteci kabul ettiklerini söyledi. Mayıs ayı verilerine göre Kanada bin 285, İsviçre 3 bin 500, Avustralya ise 5 bin 600 mülteci kabul edeceği taahhüdünde bulunmuş durumda.

ABD yönetimi ise, iç savaşın başından bu yana sadece 853 Suriyeli mülteciye sığınma hakkı tanıdı. Washington 2015 içerisinde bin ila 2 bin Suriyeli daha kabul etmeyi planlıyor.

İspanya engel oldu

Şu ana kadar bin 681 Suriyeli kabul eden İspanya, AB ülkelerinin 20’şer bin Suriyeli mülteci kabul etmesini öngören planı veto etmişti. Bu nedenle AB üyeleri ne kadar Suriyeli kabul edeceklerine kendileri karar veriyor. İngiltere, Fransa, Macaristan, Slovakya ve İrlanda, AB’nin Akdeniz’den geçen mülteciler için ortaya attığı ‘kotalı paylaşım’ önerisine de karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’ye maliyeti 5,5 milyar dolar
Türkİye Suriyeli mülteciler için şu ana kadar 5.5 milyar dolar harcadı. Bu paranın sadece 306 milyon doları diğer ülkelerden geldi.