Gazete Vatan Logo

Dünyada ikinciyiz ama yemiyoruz!

Uluslararası Zeytin Konseyi’nin verilerine göre 2015 yılında Türkiye 170 milyon zeytin ağacıyla İspanya’nın ardından dünya sıralamasında 2’nci olurken, zeytin yağı ve zeytin tüketiminde istenilen ortalamaya ulaşılamadı

Dünyada ikinciyiz ama yemiyoruz!

Türkiye, zeytin üretiminde ve ağaç sayısında İspanya’nın ardından dünyada ikinci sıraya yükseldi. Zeytin alanlarının genişlemesiyle birlikte üretimin artması aynı oranda tüketime yansımadı. Uluslararası Zeytin Konseyi’nin 2015 yılı verilerine göre 2015 yılında Türkiye’de toplam 146 bin ton zeytin yağı, 330 bin ton da zeytin tüketildi. Yani Türkiye’de zeytinyağı tüketimi kişi başına 2 litre, zeytin tüketimi ise 3 kilo.

Ancak zeytinyağı tüketimi Uluslararası Zeytin Konseyi üyesi olan Yunanistan’da 24 litre, İspanya ve İtalya 14 litre, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye 8 litre civarında. 2015 yılı verilerine göre ise en çok zeytin tüketimini Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde gerçekleşiyor. 2015 yılında AB toplam 680 bin ton zeytin tüketti. Bu da kişi başına yaklaşık 6 kiloya denk geliyor.