Gazete Vatan Logo

15 Temmuz şehitleri dünyanın çok sayıda ülkesinde de anıldı!

ABD'nin New York kentinde bir panel düzenlendi, New Jersey'de ise anma programı vardı. Kanada Ottawa’daki törenlere birçok yabancı katıldı.

15 Temmuz şehitleri dünyanın çok sayıda ülkesinde de anıldı!

ABD'den İsveç'e, Belçika'dan Rusya'ya, Hindistan'dan Güney Afrika'ya yeryüzünün her noktasında 15 Temmuz törenleri düzenlendi. Türkiye'nin en karanlık günden aydınlığa çıktığı 15 Temmuz'un üçüncü yıldönümünde şehitler dünya çapında etkinliklerle anılıyor.Darbe girişiminde hayatlarını kaybeden şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenlerde, Türk büyükelçiler ve temsilciler konuşma yaptı. Ayrıca şehitler için dualar okundu, 15 Temmuz gecesi için hazırlanan videolar gösterildi.

Avrupa'daki etkinliklerin bazı adresleri İspanya, Belçika, İsveç, Danimarka, Yunanistan, Rusya ve Portekiz'di.Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerin takipçisi olacaklarını belirten Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, "Darbe girişiminden bu yana aradan geçen üç yılda sekiz firari asker ülkemize iade edilmedikleri gibi bunlara iltica verilmesi yönünde Yunan yargısının aldığı karar kesinlikle kabul edilebilir değildir" dedi.
Avrupa Birliği, 15 Temmuz mesajı yayınladı. Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Bugün darbe girişiminin üçüncü yıl dönümü ve hepimiz o günü ve o geceyi çok iyi hatırlıyoruz. Türk halkıyla dayanışmamız sorgulanamaz" dedi.
Kafkaslar ve Orta Asya'da Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan'da törenler vardı.Asya kıtasında Tayvan, Güney Kore, Hindistan, Pakistan; Amerika kıtasında ABD ve Kanada; Afrika kıtasında Etiyopya, Güney Afrika ve Kenya; Ortadoğu'da ise Kudüs ve Irak etkinlik düzenlenen diğer noktalar oldu.Güney Afrika lideri Cyril Ramaphosa, 15 Temmuz nedeniyle Türk heyetini kabul etti.Bir diğer Afrika ülkesi Kenya'da şehitler için hatıra fidanlığı kuruldu ve fotoğraf sergisi açıldı.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da anma programları düzenlendi. Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği himayesinde Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen programların ilki Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in de kabrinin bulunduğu Kovaçi Şehitliği'nde yapıldı. Büyükelçi Haldun Koç ve beraberindeki heyet, Kovaçi Şehitliği'ne gelerek burada hem 15 Temmuz hem de Bosna savaşı şehitleri için dua etti.

Haberin Devamı

ABD'nin New York kentinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Türkiye ve Ortadoğu ülkelerindeki darbeler ve etkileri tartışıldı.Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) öncülüğünde New York’taki Türk ve Müslüman sivil toplum örgütlerinin katılımıyla panel düzenlendi.

Haberin Devamı

“Ortadoğu’da Demokrasilerin Yıkılışı” başlıklı panelin açılış konuşmasını yapan Türk iş insanı Murat Güzel, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi ABD’nin yeterince tepki vermemesini eleştirerek, “ABD’nin bu tutumu ülkenin kurucu babalarının prensiplerine aykırıydı, bu tavrı dünyadaki imajını sarstı" diye konuştu.

Panele Türkiye’den konuşmacı olarak katılan 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Muaz Ergezen de son 12 yılda Türkiye’de üç darbe girişimi olduğunu söyledi.Ergezen, “Bugün 15 Temmuz darbe girişimini kimin yaptığı konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde bütün bilgilere sahibiz.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

FETÖ'nün tehdit ve baskılarla ülkede bir hegemonya oluşturmaya çalıştığını anlatan Ergezen, kendi içinde gizli bir hiyerarşi ve kodlaması bulunan örgütün başta ülkedeki polis ve asker olmak üzere devletin tüm organlarına sirayet etmeye çalıştığını aktardı.

Ergezen, darbe sonrası FETÖ’cülerle mücadelede Batı'nın eleştirilerine yönelik bir soru üzerine, “Bütün egemen ülkeler gibi biz de kendi egemenliğimiz için mücadele ediyoruz ama Batı, kendini gezegenler içinde dünya, geriye kalan ülkeleri de ay gibi görüyor. Biz ne zaman kendi bağımsızlığımızda ilerleme kaydediyoruz, demokrasimizi sorgulamaya başlıyor.” dedi.

Panele katılan diğer konuşmacılar da bölgedeki Mısır ve Sudan örnekleri üzerinden darbeleri ve demokrasiye etkileri tartıştı.

Haberin Devamı

NEW JERSEY

ABD'nin New Jersey eyaletinde 15 Temmuz şehitlerini anma programı düzenlendi. Eyalette Türklerin yoğunlukla yaşadığı Paterson bölgesindeki Akba Hall'da düzenlenen programa Türkiye'nin New York Başkonsolosu Alper Aktaş, New York Din Hizmetleri Ateşesi Sinan Dedeler, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) Yönetim Kurulu Üyesi Behram Turan'ın yanı sıra Türk toplumu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Başkonsolos Alper Aktaş, etkinliğe katılan Türk toplumunun birlik ve beraberliğini görmekten dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Aktaş, "Bundan 3 yıl önce 15 Temmuz gecesi hain darbecilerin yaptığı o ihanet, yakın tarihimizde eşi benzeri olmayan inanılmaz bir andı. Buna rağmen kalbi vatan için, ezan için, millet için, din için, çocukları ve torunları için atanlar tankların karşısına çıktı. Tanklar çelikten olabilir ama asıl çelikten olan insanın iradesidir, azmidir. Allah’a çok şükür Türk milletinin azmi ve iradesi karşısında durabilecek de ne bir tank vardır ne bir top vardır. " diye konuştu.

LOS ANGELES
Güney California’da yaşayan Türk toplumu ve bazı Amerikalılar, Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosluğunda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için bir araya geldi.
ABD Los Angeles Başkonsolosluğunda “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinliği” düzenlendi. Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan programda, Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu Can Oğuz konuşma yaptı.
Başkonsolos Oğuz, “Sinsi insanlardan oluşan bir çete ülkenin kritik kurumlarına yerleşerek hükümeti askeri güçle yıkmaya çalıştı” dedi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in takipçilerinin sivil halk üzerinde ölümcül güç kullanmaktan çekinmediğini belirten Oğuz, kalkışmada 251 kişiyi şehit ettiklerini ve binlerce kişiyi yaraladıklarını hatırlattı. “Sayın konuklar bunlar gerçekler. Trajik ve üzücü ama gerçekler. FETÖ üyeleri 15 Temmuz 2016’da vatan hainliği yapmıştır” diyen Oğuz, bu hainliğin destansı bir savunma ile durdurulduğunu ifade etti. Bunun şaşırtıcı olmadığını söyleyen Oğuz, “Çünkü Türk halkı bütünlüğüne zarar verecek tüm saldırılara başkaldırmıştır” dedi. Oğuz ayrıca bu kadar büyük bir travmanın yaralarının bölgedeki istikrarsızlıklara rağmen hızla kapatan ve normalleşen bir örneğin daha olmadığının altını çizerek bunun milletin başarısı olduğunu ifade etti.
Oğuz’un ardından konuşan ve Güney California’da faaliyet gösteren TURCA Derneğinin Başkan Yardımcısı Bahattin Çınar da, “15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye yakın tarihinin en önemli badirelerinden birini atlattı” diyerek, “Ordumuzun şanlı üniforması içine saklanmış FETÖ terör örgütünün vatan hainleri, seçilmiş hükümet ve anayasal düzene karşı bir darbe girişimi başlattı” dedi. O günden bu yana yürütülen soruşturmalarla 15 Temmuz’un failinin kim olduğunun daha iyi anlaşıldığını ifade eden Çınar, faillerin 23 ayrı ilde devam eden 78 davada yargılandıklarını ve bazı davalarda kararların hukuk sistemi içerisinde alındığını söyledi.
Törenin ardından açıklama yapan Hollywood Yabancı Basın Derneği Üyesi gazeteci Barbaros Tapan, “15 Temmuz için bir araya geldik. Şehitlerimizi anmak için buradayız” diyerek 15 Temmuz’un ABD’de anılmasının özellikle yabancılara Türkiye’de ne olduğunu ve Fetullah Gülen ile terör örgütünün ne kadar kötü amaçlı ve ihanet içinde bir örgüt olduğunu anlatmak için bir fırsat olduğunu ifade etti. Tapan ayrıca, “FETÖ’nün ne olduğunun Amerikalılara, ABD’de yaşayan Türk vatandaşları için benim açımdan bir vatandaşlık görevidir” dedi.
Konuşmaların ardından Orange County’de görev yapan İmam Mahir Osman, darbe girişimi sırasında şehit olanlar ve sadece Türkiye’de değil tüm dünyada özgürlük için hayatını kaybedenler için dua etti. Duanın ardından konuklara 15 Temmuz’u ve yaşanan kayıpları anlatan bir belgesel gösterildi. Ayrıca açılan sergide yer alan 15 Temmuz gününe ait fotoğraflar ve bilgiler konuklar tarafından yoğun ilgi gördü.

FETÖ'nün inkar stratejisi anlatıldı

15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Muaz Ergezen de 15 Temmuz gecesi FETÖ mensuplarının demokratik anayasal düzeni ortadan kaldırma teşebbüsünde bulunduklarını ve TBMM'nin savaş uçaklarıyla defalarca bombalandığını, Cumhurbaşkanı'na suikast girişiminde bulunulduğunu anlattı.

FETÖ mensuplarının yargılanma süreci hakkında bilgiler veren Ergezen, Türk yargısının FETÖ'cülere bile sonuna kadar kendilerini savunma hakkı verdiğini anlattı.

15 Temmuz sürecinde kamu mallarına ve devlet varlığına da büyük zararlar verildiğine işaret eden Ergezen, "15 Temmuz'da ülkemizin ve milletimizin öz sermayesi ve birikimi olan maddi ve manevi tüm değerlere halel getirmek istenmiştir. Biz bugün ise kaybettiklerimizi telafi etmek ve dün olduğumuzdan daha iyi yerlerde olmak, daha büyük başarılara imza atmak adına tüm milletimiz ile el ele, canla başla çalışmaktayız." dedi.

Ergezen konuşmasında, FETÖ’nün örgüt yapısı, işlediği suçlar, yargılamalar ve FETÖ’nün inkar stratejisi konusunda bilgiler paylaştı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının başlattığı proje çerçevesinde, FETÖ'nün gerçek ve karanlık yüzünün anlatıldığı "The Network" belgeseli gösterildi.

KANADA

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği tarafından Kanada’nın başkenti Ottawa’da anma töreni düzenlendi.

Centrepointe Tiyatrosu’nda düzenlenen törene, Kanadalı bazı milletvekilleri, basın mensupları, akademisyenler, kordiplomatik ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Kanada Türk toplumu üyelerinden oluşan 200’e yakın davetli katıldı.

Törende bir konuşma yapan Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Kerim Uras, Türk halkının demokrasiye bağlılığını ve millet iradesinin mutlak üstünlüğünü vurguladı.

Büyükelçi Uras, Türk milletinin bu iradeyi korumadaki kararlılığını, 15 Temmuz gecesi canları pahasına dünyaya gösterdiğini ve Türkiye tarihindeki en kanlı terör eylemine karşı kararlı bir duruş sergilediğini ifade etti.

Büyükelçi Uras, "Bu hain darbe girişimi, bizzat Türk milletinin sağduyusu, kararlılığı ve demokrasiye olan inancı sayesinde engellenmiştir. FETÖ terör örgütüyle o gece mücadelede şehit düşen kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. FETÖ terör örgütünün dünya genelinde yapılandığı malumdur. Kanada’da da güçlü bir ağları ve Ottawa’nın Kanata semtinde üyelerinin bağışlarıyla inşa edilmiş bir merkezde faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak ülkemiz, FETÖ’yle mücadelede kararlıdır.’’ ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gecesi yaşananların yer aldığı videoların da gösterildiği anma töreninde Ottawa Büyükelçiliği İçişleri Müşaviri Necmettin Emre, FETÖ'nün yapısı, hedefleri, faaliyetleri ve taktikleri hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı.

Törende, Ottawa Türk Merkezi İmam-Hatibi Süleyman Aydın tarafından, 15 Temmuz gecesi başta olmak üzere, vatan ve millet uğruna mücadele ederken hayatını kaybeden tüm şehitler için de Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Anadolu Ajansı muhabirlerinin 15 Temmuz 2016 gecesi çektikleri fotoğraflardan oluşan "15 Temmuz Darbe Girişimi ve Türkiye'nin Demokrasi Zaferi" başlıklı fotoğraf sergisi katılımcılar tarafından gezildi.

Anma dolayısıyla akşam da Kanada Türk Derneğinde (Turkish Association of Canada) tüm şehitler için mevlid okutuldu. Mevlid merasimine Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Kerim Uras, Büyükelçilik çalışanları ve Türk toplumu üyeleri katıldı.