Gazete Vatan Logo

‘YPG’nin bilgisi vardı’ iddiası

Karayılan, Şah Fırat operasyonunun PYD ile YPG’nin bilgi ve onayı dahilinde yapıldığını öne sürdü.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Süleyman Şah Türbesi operasyonunun PYD ve YPG’nin bilgisi ve onayıyla gerçekleştiğini öne sürerek, şu iddialarda bulundu: “Türk devlet yetkilileri bu operasyonla ilgili olarak Kobanê Kanton yöneticileri, yine YPG temsilcileri ve PYD Eşbaşkanlığı ile 5 kez görüşme yapmışlar ve Süleyman Şah’taki askerlerin kurtarılması operasyonu için kendilerinden izin ve destek istemişlerdir.”
‘YPG koridor açtı’
“Tamamen tartışılmış, konuşulmuş ve karşılıklı çıkarlar temelinde ortak bir plan doğrultusunda uygulanmış bir harekat söz konusudur. Açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Kobanê’den Süleyman Şah’a 3 km yakınlaşana kadar olan tüm alan boyunca YPG güçleri tedbir alıyor, koridor açıyor, YPG araçlarının eskortluğunda Türk devlet güçleri oraya getiriliyor ve bu temelde bazı araçlar da yol boyu ilerleyerek Süleyman Şah Saygı Karakolu’na gidiyorlar.”
‘IŞİD’le de anlaşıldı’
Türkiye’nin IŞİD’le anlaştığını öne süren Murat Karayılan, Süleyman Şah Karakolu’na gidilirken IŞİD güçlerinin geri çekilerek askerlere herhangi bir müdahalede bulunmadığına dikkat çekti: “Normal olarak 3 km yaklaşılınca artık DAİŞ (IŞİD) mıntıkası başlıyor. Cephe olduğu için DAİŞ ve YPG güçleri karşılıklı mevzilenmededir. Bu mevzilenmeyi aşıp karşı tarafa geçmenin normal olarak iki yolu vardır: Ya sessiz bir şekilde sızma yaparak gidilir, ya da saldırarak çatışa çatışa gidilir. Fakat burada Türk askeri bunların ikisini de yapmıyor. Açık yoldan hareket etmek suretiyle, doğrudan Süleyman Şah Karakolu’na gidiliyor. Bu gidiş esnasında yol üstünde bulunan DAİŞ güçleri kendilerini geri çekerek askerlere herhangi bir müdahalede bulunmuyorlar. Anlaşılıyor ki onların da haberi vardır.”
‘PYD ile iş birliğinin önemi anlaşılmalı’
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Şah Fırat Operasyonu’nu değerlendirirken, “Bu operasyonla bir kez daha ortaya çıktı ki, hükümetin Suriye politikası başından beri yanlıştı. IŞİD’in Türkiye için tehdit olduğunu ve olacağını defalarca söyledik. IŞİD, Süleyman Şah Türbesi ile yetinmeyecek” dedi. Hükümetin çok sağlıklı bir pozisyon alması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Hükümetin, IŞİD zihniyetiyle mücadele konusunda bölgedeki demokrasi güçleriyle, özellikle PYD ile iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu görmesi lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı