Gazete Vatan Logo

Türkiye sevgisi azaldı!

Dış politika ve mezhep algısı...

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV)'in hazırladığı "Ortadoğu'da Türkiye Algısı 2013 Raporu'nun" sonuçları açıklandı. 15 Ağustos-13 Eylül 2013 tarihleri arasında TESEV ve KA Araştırma Şirketi tarafından yürütülen çalışmayı Mensur Akgün ile Sabiha Senyücel Gündoğar yürüttü. 16 ülkede, toplam 2800 kişi ile yapılan görüşmelerde Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, İran, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Yemen ve Libya'nın olduğu ülke vatandaşlarına Türkiye ve Ortadoğu'nun durumu hakkında detaylı sorular yöneltildi. İlk olarak 2009 yılında yapılan araştırmanın bu yıl son kez gerçekleştirildiği ifade edilirken, Türkiye'nin son 2 yılda Mısır, Suriye ve Ortadoğu'daki politik tercihleri nedeniyle bölgenin en sevilen ülkesi olma özelliğini Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaptırdığı ortaya çıktı.

"Türkiye 3.sıraya geriledi"

Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 67 ile bölgenin en olumlu düşünülen ülkesi olurken, Suudi Arabistan yüzde 60 ile ikinci, Türkiye yüzde 59 ile üçüncü sırada yer aldı. 2011'de yapılan araştırmada Türkiye yüzde 78 ile birinci sırada yer almıştı.

"Mezhep dayalı siyaset algısı arttı"

Araştırmadan çıkan bir diğer ilginç sonuç ise Türkiye'de mezhebe dayalı siyaset izlendiği algısındaki artış.
2012 yılına oranla Türkiye’nin mezhebe dayalı dış politika izlediğini söyleyenlerin oranının yüzde 28'den yüzde 39'a çıktığı belirtilirken; Ortadoğu'da mezhebe dayalı siyate izlediği düşünülen ülkelerin başında yüzde 65 oranıyla Irak, Yüzde 62 ile Suriye ve yüzde 61'le İran yeraldı.

"Ortadoğu'da Türkiye Algısı 2013 Raporu"da öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle...

-Katılımcıların yüzde 60’ı Türkiye’nin Ortadoğu’da daha büyük rol oynamasını destekliyor. Yüzde 64’ü her geçen gün daha etkili olduğunu belirtiyor. Mısır ve Suriye haricinde tüm ülkelerde Türkiye’nin daha fazla rol oynamasına yüzde 60’ın üzerinde destek var.

-Türkiye ve Suudi Arabistan bölgenin siyasi gücü olarak görülüyor. Katılımcılar, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı bölgenin eş değerde siyasi güçleri olarak işaret ediyor. Ekonomik olarak Suudi Arabistan ilk, Türkiye ikinci sırada geliyor. Askeri güç söz konusu olduğunda sıralama Mısır, İran, Türkiye şeklinde.

-Türkiye’yi model olarak görenlerin oranı bölge genelinde yüzde 51 oranında. Suriye, Mısır, Irak ve İran dışındaki ülkelerde Türkiye’yi model olarak görme oranı daha yüksek. Türkiye’yi model olarak görenler en çok ekonomi ile
demokratik bir rejime sahip olmasını işaret ediyor.

-Türkiye’deki demokratikleşme sürecine ilgi beklenenin altında kalırken katılımcıların sadece yüzde 31’inin süreçten haberdar olduğu ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 71'i ise Gezi Parkı eylemlerini takip ettiğini, yüzde 50’si ise Türkiye demokrasisine olumlu katkı yaptığını söyledi.

HİZBULLAH ÖNE ÇIKIYOR

Katılımcıların yüzde 44'ü Hizbullah'a, yüzde 42'si Hamas'a, yüzde 35'i Müslüman Kardeşler'e olumlu yaklaşırken, "Fetullah Gülen Hareketi'ne olumlu yaklaşıyorum" diyenlerin oranı yüzde 10 olarak tespit edildi.

Haberin Devamı