Gazete Vatan Logo

‘Tombul kuş’un dönüşü

‘Tombul kuş’un dönüşü

Dünyanın en çok aranan sanal kaçağı ve ‘megaupload’un sahibi Kim Dotcom, korsanlık davasına rağmen, Yeni Zelanda’da 179 milyon dolarlık bulut depolama şirketi kurdu.

Telif haklarını çiğneyerek ABD’de yarım milyar dolar zarara yol açtığı için 2012 yılında Yeni Zelanda’da tutuklanan “Dr Evil” (kötülük doktoru) lakaplı Megaupload.com isimli paylaşım sitesinin sahibi Kim Dotcom, film sektörüne 500 milyon dolar zarar verdiği gerekçesiyle internet erişimi engellenerek, ev hapsi almıştı. Bu site telif hakkı olan tüm programları ve oyunları ücretsiz olarak indirme imkanı veriyordu. Dünya çapında 150 milyon kayıtlı üyesi bulunan Megaupload.com sitesinin sahibi olan 40 yaşındaki girişimci, şimdi Mega isimli yeni bir şirket kurdu. Yine aynı amaçlara hizmet edecek olan şirketini Mayıs ayında duyuran Dotcom, “Tanesine 25 cent ödeyerek 700 milyon paylaşımdan faydalanabilirsiniz” açıklamasını yaptı.



Kim Tim Jim Vestor adını da kullanan Dotcom, Finlandiya ve Almanya vatandaşı olmasına karşın, bu telif yasalarına takılabileceğini düşünerek 2010 yılında Yeni Zelanda vatandaşlığına gerçmişti. Dr. Evil, Auckland yakınlarında kendisine 24 milyon dolara dev bir malikane satın aldı. Lükse merakı ile bilinen ve seyahat etmeyi çok seven Dotcom, evinin önünü lüks otomobil galerisine çevirdi. Bir helikopter ve özel jet satın aldı.


Filipinli eski bir model olan Mona Dotcom’dan üç çocuğu var. 2 metre boyunda olan Dotcom, 130 kilogram ağırlığında. Yaşadığı lüks hayatın ise sınırı yok.