Gazete Vatan Logo

Tampon bölge masada

Tampon bölge masada

ABD, Rusya’nın hava saldırılarıyla artan göçmen akını karşısında Türkiye’nin aylardır dile getirdiği Suriye sınırına ‘tampon bölge’ önerisini yeniden değerlendirmeye başladı.

Beyaz Saray, Ankara’nın Suriye’den göçmen akınını durdurmak için dile getirdiği sınıra ‘tampon bölge’ önerisini bir kez daha gündemine aldı. Yerel basında çıkan haberlere göre Başkan Barack Obama’nın yardımcıları, Pentagon yetkilileriyle birlikte pazartesi günü Beyaz Saray’da olası ‘tampon bölge’ senaryolarını değerlendirdi. Senaryolar arasında tampon bölgeye Amerikan, Türk ve Ürdün askerlerinin yerleştirilmesinin yanı sıra ABD uçaklarınca sağlanacak uçuşa yasak bölge seçeneği de bulunuyor.
Aylık maliyeti 1 milyar $
Pentagon yetkilileri, tampon bölge güvenliğinin kendilerine bırakılması halinde bölgeye çok sayıda Amerikan askeri göndermek gerekeceğini savunuyor. Bunun Beyaz Saray’a aylık faturasının ise 1 milyar doları aşacağı hesaplanıyor. Yerde güvenliğin Türk ve Ürdün askerlerine bırakılması durumda ise bölgenin havadan korunması için Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ihtiyaç duyuluyor.
Carter istemiyor
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ve eski Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, tampon bölge planına Washington’a pahalıya mal olacağı için karşı çıkıyorlar. Washington kulislerinde plana destek verenler arasında eski dışişleri bakanları Hillary Clinton ve Condoleezza Rice’ın yanı sıra eski Savunma Bakanı Robert Gates de bulunuyor. Beyaz Saray kanadında plana en fazla destek veren isim ise Dışişleri Bakanı John Kerry.
100 bin kişi bombalardan kaçıyor
Rusya’nın havadan, Şam rejiminin ise karadan saldırdığı Halep’in güney kırsalından sivillerin göçü arttı. Bölgedeki insani yardım kuruluşları, yerinden olanların sayısının 100 bini geçtiğini duyurdu. Ankara, Rusya’nın hava saldırıları nedeniyle sınıra yeni bir göç dalgası yaşanacağı uyarısında bulunmuştu. IŞİD militanlarının geçen yıl Kobani Kasabası’na yönelik saldırıları sırasında onbinlerce Suriyeli Türkiye sınırına akın etmişti.

Haberin Devamı