Gazete Vatan Logo

‘Skandal kral’dan veda

‘Skandal kral’dan veda

Son yıllarda adının karıştığı skandallar nedeniyle halkın gözünden düşen İspanya Kralı Juan Carlos, sürpriz bir kararla tahtı oğlu Prens Felipe’ye bırakacağını duyurdu.

İspanya’da General Francisco Franco’nun 1975’teki ölümünün ardından tahta çıkan ve ülkenin demokratik rejime geçmesinde büyük payı bulunan Kral Juan Carlos, tahtı 46 yaşındaki oğlu Prens Felipe’ye bıraktığını açıkladı.

Son yıllarda ciddi sağlık sorunları yaşayan Kral, dün televizyondan yayınlanan konuşmasında ayrılık kararını 76 yaşına bastığı ocak ayında düşünmeye başladığını söyledi. Ülkenin içinde bulunduğu son dönemde hataların üstesinden gelinebilmesi için genç nesillere şans verilmesine gerek olduğunu kaydeden Juan Carlos, bu nedenle tahtı oğluna bırakmaya karar verdiğini söyledi. Kralın istifa kararını kamuoyuna duyuran Başbakan Mariano Rajoy da, Juan Carlos’un kişisel nedenlerle tahttan ayrılmaya karar verdiğini ifade etti.

Popülaritesi düşmüştü

Tahta geçince siyasi partilerin yeniden kurulmasını ve siyasi tutuklular için af çıkarılmasını destekleyen Juan Carlos, 1981’de meclisi basan askerlerin darbe girişiminin sonuçsuz bırakılmasında da önemli rol oynadığı için halk tarafından çok sevilen bir kişilikti. Ancak son yıllarda hem kendisinin hem de aile üyelerinin karıştığı yolsuzluklar Kral’ın popülaritesine ciddi zarar vermişti. Kral’ın kararının ardından şimdi hükümetin tahtın devri için gerekli yasal düzenlemeleri hazırlaması bekleniyor.



Kral’ı bitiren kareler

Kral Juan Carlos’un imajına en büyük darbeyi, 2021’de ülkesinin ekonomik krizle boğuştuğu dönemde Afrika ülkelerinden Botsvana’da katıldığı safari vurmuştu. Bu seyahatinde düşerek kalçasını kıran Juan Carlos, artan tepkilerin ardından kamuoyundan özür dilemişti. Kral’a bir diğer büyük darbe de, küçük kızı Prenses Infanta Cristina ve eşi Palma Dükü Inaki Urdangarin’in adlarının karıştığı yolsuzluk davası olmuştu. Geçtiğimiz aylarda mahkemede ifade veren Prenses Cristina, halen süren davada suçlu bulunması halinde tazminat ödeyecek.

Halk olumlu karşıladı

İspanyol El Mundo gazetesinin yaptığı ankete katılanların yüzde 84’ü, Juan Carlos’un ayrılık kararını olumlu karşıladığını belirtti.



Sunucu kraliçe oluyor

Juan Carlos’un tahtı oğlu Felipe’ye bırakması, gelini eski gazeteci ve CNN İspanya sunucusu Letizia Ortiz Rocasolano’ya da kraliçelik yolunu açtı. 42 yaşındaki Letizia İspanya tarihinde kraliyet kanı taşımayan ilk kraliçe olma unvanını da elde etmiş olacak. Felipe’den 2 kız çocuğu bulunan Letizia’nın kraliyete girmesi başlarda tartışma yarattıysa da genç Prenses kısa zamanda İspanyol halkının en sevdiği isimlerden birisi haline gelmişti. İngiliz basını, Kraliçe Sofia’dan tacı devralacak olan Letizia’nın “dünyanın en güzel kraliçesi” olacağı yorumunu yaptı.



II. Elizabeth hâlâ direniyor

Juan Carlos’un tahtı oğluna bırakması, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in de tahttan ne zaman ayrılacağı sorusunu yeniden gündeme getirdi. Kraliçe’nin yıllardır görevinden ayrılması bekleniyor, ancak 88 yaşındaki II. Elizabeth tahtı oğlu Galler Prensi Charles’a bırakmaya yanaşmıyor. Yorumcular, tahtın 66 yaşındaki Charles’ın yerine, büyük oğlu Cambridge Dükü William’a geçebileceği yorumunu yapıyor. Eski Hollanda Kraliçesi Beatrix, 33 yılın ardından tahtı 2013’te oğlu Willem-Alexander’a bırakma kararı almıştı. 76 yaşındaki Beatrix, ayrılık gerekçesi olarak ilerleyen yaşını göstermişti.