Gazete Vatan Logo

Savunma Bakanı görevinden alındı!

Suriye’de sivillere yönelik saldırılar sürerken Dört Arap ülkesi Şam’daki elçilerini geri çekti. Esad ise Savunma Bakanı’nı görevden alarak tepkileri dindirmeye çalışıyor

Suriye’nin muhalif göstericilere yönelik başlattığı saldırılar dünyada büyük tepkiyle karşılanırken, diplomatik baskılar nedeniyle Şam yönetimi ilk firesini verdi. Devlet Başkanı Beşar Esad, dün Savunma Bakanı Ali Habib’i görevden aldığını duyurdu. Suriye ordusunun imza attığı birçok katliamdan sorumlu tutulan Habib, AB’nin seyahat yasağı getirdiği ve mal varlıklarını dondurduğu kişiler arasında yer alıyordu. Habib’in yerine Genelkurmay Başkanı Korgeneral Davut Abdullah Raciha’nın atandığı duyuruldu.

Dört ülke elçi çekti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şam yönetimine ‘sert mesajlar ileteceği’ bugünkü ziyareti öncesinde Suriye’nin güneyindeki Arap ülkeleri de Esad’a sırt çevirdi. Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün yönetimleri Suriye’deki büyükelçilerini geri çağırdı. En sert açıklama Suudi Kralı Abdullah’tan geldi. Kral Abdullah, “Suriye’deki gelişmeler Suudi Arabistan tarafından kabul edilemez”. Protestoculara karşı orantısız güç kullanılıyor. Suriye, çok geç olmadan geniş düşünmeli ve sadece sözle değil, pratikte de reformları başlatmalı ve uygulamalı. Suriye ya aklın yolunu seçecek, ya da kargaşa ve kayıpların derinliklerine sürüklenecektir” dedi. Sünni aleminin en çok kabul gören dini otoritesi olan Mısır’daki El Ezher’in Şeyhi Ahmet El Tayyib de “Suriye’de durum çizgiyi aştı. El Ezher uzun süre sabrederek, hassaslığı nedeniyle Suriye’deki durumdan bahsetmekten kaçındı. Ancak artık bu trajediye son vermekten başka çözüm yok” dedi. Alman hükümeti sözcü yardımcısı Christoph Steegmans “Esad, kendi halkıyla diyaloğa girmeyi reddettiği ve şiddete başvurduğu sürece, Alman hükümetinin görüşüne göre ülkenin kaderini tayin etme konusundaki yasallığını kaybetmiştir” diye konuştu. İspanya’n ın AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido da, Esad rejiminin, ‘açık bir şekilde inandırıcılığını kaybettiğini’ söyledi.

Saldırı sürüyor

Öte yandan tank destekli Suriye askeri birliklerinin doğudaki Deyr Ez Zor kentine yönelik önceki gün başlattıkları ve en az 50 kişinin öldüğü belirtilen saldırı dün de devam etti. Kente yönelik topçu ateşi ve makineli silahlarla saldırıları yapıldığı öne sürülürken, Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden yapılan açıklamada, bir kadınla 2 çocuğunun güvenli bir bölge ararken öldüğünü duyurdu. Ayrıca Suriye ordusunun Türkiye’ye sığınan mültecilerin geçiş güzergahı olan Hatay’ın Yayladağı ilçesi sınırında sıkı önlem alması ve sınırdaki asker sayısını artırması nedeniyle, yeni geçişlerin yapılamadığı belirtildi.

Haberin Devamı