Gazete Vatan Logo

Rusya Batı demokrasisini ‘hackleyecek’

Beyaz Saray’a göre Rus hackerlar, başkanlık seçimlerinin ardından Avrupa’da gelecek 2 yılda gerçekleşecek tüm büyük seçimlere siber saldırı düzenlemeyi planlıyor

Rusya Batı demokrasisini ‘hackleyecek’

Amerikan yönetimi, yarın gerçekleşecek başkanlık seçimlerinin, son haftalarda ABD’yi hedef alan Rusya destekli siber saldırıların hedefi olacağı uyarısında bulunurken, benzer saldırıların önümüzdeki 2 yıl süresince Avrupa ülkelerindeki seçimlerde de yaşanmasından endişe ediyor.

Kendi adaylarına destek

Beyaz Saray yetkilileri, son yıllarda Avrupa Birliği karşıtı siyasi partilerle yakın bağlar kuran Moskova’nın Batı demokrasisini ‘sekteye uğratmak’ için geniş çaplı bir siber savaş yürütmeye hazırlandığını düşünüyor. Yetkililere göre Mart ayında Hollanda’da gerçekleşecek genel seçimler, Nisan’da Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri, ardından da sonbaharda Almanya’da yapılacak genel seçimler, Rus hackerların sıradaki hedefleri.

Siyasi uzmanlar, Rus yöneticilerin siber saldırılarla seçimlerde Moskova yanlısı adayların iş başına gelmelerini sağlamaya çalışacağını, bunu yapamasalar bile yaratacakları seçimler üzerinde yaratacakları şaibeleri, 2018’deki Rusya başkanlık seçimlerinde koz olarak kullanabileceğini öngörüyor. Bir Beyaz Saray yetkilisi, 2018’deki seçimlerde Vladimir Putin’in yeniden seçilmesini eleştiren birileri olduğunda Kremlin’in de, “Sizin seçimlerinizi de gördük” şeklinde bir savunma yapabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Amerikan istihbaratı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’a oy kaybettirmek için ortaya atılan çok sayıda sahte belgeyi incelemeye almıştı. Yetkililer belgelerin arkasında Rusların olabileceğini düşünüyor.