Gazete Vatan Logo

Polonya’da ne oldu? Polonya’ya düşen füze kimin? Polonya Nato üyesi mi?

NATO üyesi Polonya'nın Przewodow köyüne füze düştü. Polonya ise ordunun savaşa hazırlık durumunun artırılması kararını aldı. Kaynağı bilinmeyen füze ile ilgili NATO harekete geçti. Peki, Polonya’da ne oldu? Polonya’ya düşen füze kimin? Polonya Nato üyesi mi? Polonya’ya füze saldırısını kim yaptı? Polonya vuruldu mu? İşte detaylar…

Polonya’da ne oldu? Polonya’ya düşen füze kimin? Polonya Nato üyesi mi?

Polonya'nın Przewodow köyüne füze düştü. Polonya'nın NATO üyesi olması tansiyonu arttırdı. Polonya "ordunun savaşa hazırlık durumunun artırılması" kararı aldı. Rusya, Polonya toprağına düşen füzelerle ilgisi olmadığını savundu. İlk bilgiler provokasyon olduğu yönünde. Ancak ABD ise füzenin Ukrayna’ya ait olabileceği açıklaması geldi.

POLONYA’DA NE OLDU?

Polonya medyasında yer alan haberlere göre, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyde şiddetli bir patlama yaşandı. Patlamanın kaynağı füze olarak açıklandı. Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti.

 Polonya'nın, dünya tarihindeki en güçlü ittifak olan NATO'nun üyesi olduğunu vurgulayan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, NATO'nun bir üyesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme seçeneğinin masada olduğunu belirtti.

POLONYA’YA FÜZE SALDIRISINI KİM YAPTI?

Haberin Devamı

Rusya, Polonya toprağına düşen füzelerle ilgisi olmadığını savundu, "Suçlamalar kasıtlı provokasyon" açıklamasında bulundu.

ABD'li yetkililer, "İlk bulgular polonya'ya düşen füzenin, Ukrayna tarafından Rus füzesinin düşürülmesi için fırlatıldığını gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Cumhurabaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi için gittiği Bali'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Düşen füze ile ilgili sorulan soru ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şunları söyledi:

“Rusya'nın bizimle bu işin alakası yoktur demesi bizim için önemli. Bütün bunların yanında sabah Olaf Scholz'la yaptığım görüşmede detaylı bir araştırmanın gerektiğini söyledi. Biden'ın bu füzelerin Rus yapımı olmadığı açıklaması da önemlidir.

Scholz 6 NATO ülkesi olarak birbirleriyle irtibat kurduklarını söylediler. Biden'ın açıklaması bir yol açıyor. Burada ısrarla bir Rus yapımıdır diye üzerine gitmek bu işi tahrik eder diye düşünüyorum. Bir an önce biz Rusya ve Ukrayna'yı aynı masa etrafında toplama gayretindeyiz. Bunun için de tahrik metodunun doğru olmadığı görüşündeyiz. Barışın yolu diyalogdan geçer. Döner dönmez sayın Putin'le telefon trafiğimizi devam ettirmeyi düşünüyoruz. Savaştan hiçbir şey elde edilmez."  

Haberin Devamı