Gazete Vatan Logo

Pervez Müşerref için tutuklama kararı

Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto’nun öldürülmesinin soruşturulması kapsamında eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref hakkında tutuklama emri çıkarıldı.


Özel mahkemenin savcısı Şauvdri Zülfikar, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Hakim Rana Nisar Ahmed, eski devlet başkanı Müşerref hakkında tutuklama emri çıkarttı ve 19 Şubattaki duruşmaya gelmeye davet etti” dedi.

BBC’nin bildirdiğine göre Müşerref Taliban'ın Butto'yu öldürme niyetinden haberdar olduğu halde, muhalif lideri korumaya yönelik gerekli önlemleri almamakla suçlanıyor. İktidardan ayrılmasından bu yana Londra'da yaşayan Müşerref, siyasi amaçlı olduğunu ileri sürdüğü suçlamalara karşı çıkıyor.

MÜŞERREF'İN SÖZCÜSÜ: GÜLÜNÇ
Müşerref’in sözcüsü Favad Chaudry Londra’dan yaptığı açıklamada, Zerdari’nin mahkeme çağrısına uymayacağını belirtti. “Hayır duruşmaya gitmeyecek” diyen Chaudry, tutuklama emrinin “tamamen gülünç” olduğunu söyledi.

Ravalpindi'deki mahkemenin savcıları Butto suikastına ilişkin soruşturmada, Müşerref'i sorgulamadan ilerleme sağlanamayacak bir düzeye gelindiğini belirtti. Savcılık Müşerref'le defalarca ilişkiye geçmeye çalıştıklarını ancak eski devlet başkanının işbirliği yapmayı reddettiğini ifade etti.

BUTTO 2007'DE SUİKASTA KURBAN GİTTİ
1988-1990 ve 1993-1996 yılları arasında iki kez başbakanlık yapan Butto, 27 Aralık 2007’de Ravalpindi’de uğradığı suikast sonucu ölmüştü. Butto bugün Pakistan Devlet Başkanı olan Asıf Ali Zerdari'nin eşiydi. Benazir Butto'nun babası da bir askeri darbe ardından asılmıştı.

TÜRK DOSTU MÜŞERREF

Pervez Müşerref genelkurmay başkanı olduğu sırada 1999 yılında bir darbeyle iktidarı ele geçirmiş ve 2008 yılına kadar devlet başkanlığında kalmıştı.

Türkiye'de eğitim gören ve mükemmel Türkçe konuşan Müşerref'in devlet başkanlığı yaptığı dönemde Türkiye-Pakistan ilişkileri çok gelişti. Sıkı bir Beşiktaş taraftarı olduğu bilinen Müşerref defalarca Türkiye'ye ziyarette bulunmuştu.


Haberin Devamı