Gazete Vatan Logo

‘Oyuncak tren’ ittifakı olur mu?

‘Oyuncak tren’  ittifakı olur mu?

Yunanistan 3 yılda 3. genel seçim için bugün sandık başında. Seçimin favorisi Tsipras, iktidar için ya ‘oyuncak tren’ reklamıyla kendisine sinyal gönderen ‘Bağımsız Yunanlar’ı, ya da ‘Nehir’ partisini seçecek.

Büyük bir seçim zaferine koşan Radikal Sol Syriza lideri Alexis Tsipras (40), “Yunanistan tekrar ayakları üzerinde gurur, onur ve güvenle kalkıyor, halk sandıkta tarih yazacak. Sadece Syriza’nın değil, halkımızın tarihi zaferini kutlayacağız. Yunanistan değişiyor ve ilerliyor Avrupa da değişiyor. Ümit geldi ve hiç kimse bunu durduramaz” dedi. Gerçekten de anketlerde durdurulamaz şekilde önde görülen Tsipras, son gün arayı daha da açarak Mega’nın anketine göre yüzde 33.4’lük oy oranına ulaştı. En yakın rakibi Samaras ile arasındaki oy farkını yaklaşık 7 puana çıkardı. Yine de Syriza’nın bu sonuçla tek başına iktidar olma şansı çok düşük görülüyor. Yunanistan’da yüzde 3’lük seçim barajı uygulanıyor. Bu da 7-8 partinin mecliste kendisine yer bulacağı anlamına geliyor.

50 koltuk cepte

Öte yandan seçim sistemine göre birinci olan partinin 50 milletvekilliğini cebe koyması Tsipras’ın elini güçlendiriyor. Genç siyasetçinin sandıktan 140-145 dolayında milletvekili çıkarabileceği hesaplanıyor. Bu durumda hükümet kurmak için gerekli 151 milletvekili sayısına yanına küçük partilerden birini alarak rahatlıkla ulaşabileceği düşünülüyor. Yunan medyasına göre, o küçük koalisyon ortağı Başbakan Samaras’ın partisinden ayrılarak ‘Bağımsız Yunanlar’ isimli yeni bir siyasi oluşuma imza atan Panos Kammenos’un partisi olacak. Samaras hükümetinde ulaştırma bakan yardımcısı olarak görev yapan, ancak AB ve IMF ile yapılan anlaşmanın Yunanistan’ı ‘koloniye’ çevirdiğini söyleyerek iktidar partisinden ayrılan Kammenos seçime çok ilginç bir reklam kampanyasıyla girdi. Kammenos’un reklamında Alexis isimli bir küçük çocuk bir oyuncak mağazasında uzaktan kumandalı bir trenle oynarken aşırı hızdan treni deviriyor. Kammenos çocuğa treni nasıl kullanması gerektiğini öğretiyor. Reklamdaki Alexis’in Syriza lideri Alexis Tsipras’a gönderme olduğu açık. Yani Yunan politikacı Tsipras’a, “Beni ortak al deneyimlerimden faydalan” çağrısı yapıyor. Ancak Kammenos’un komplo teorilerine inanan ve zaman zaman skandal nitelikte açıklamalar yapan bir isim olması Syriza’yı düşündürüyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Korku kampanyası

Başbakanlık koltuğunu kaybetmeye yakın olan Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras seçim sürecinde ‘korku kampanyası’ yürüttü. Syriza’nın iktidara gelmesi durumunda ‘ortaya çıkacak felaketleri’ anlatan reklam filmleriyle seçmeni etkilemeye çalıştı. Ancak bunda çok başarılı olamadı. Samaras’ın Yunan TV’lerinde yayınlanan son reklamında Tsipras’ın seçimi kazanması durumunda Mayıs ayından sonra Yunanistan sokaklarının çetelere teslim olacağı, bankaların batarak kapanacağı, ilaç ve gıda sıkıntıları yaşanacağı iddia edildi. Samaras’ın bir yardımcısı da önceki gün katıldığı bir TV programında halka, ‘Tuvalet kağıdı stoklamaya başlasanız iyi olur’ diye uyarıda bulundu. Samaras, son konuşmasında Syriza’nın ülkenin geleceğini sabote ettiğini söyledi. Samaras, Tsipras’ın sınırları göçmenlere açmak istediği gibi polisi de silahtan arındırmak istediğini iddia etti.

Haberin Devamı

Stadyum inşa ediyoruz

Samaras’ın reklam filmlerinden birinde bir grup çocuk futbol oynarlarken Başbakanı görüp babalarının ekonomik durumundan dert yanıyorlar. Samaras da onları etrafına toplayıp, “Futbol oynamak için stadyuma ihtiyaç var. Biz o stadyumu yeniden inşa ediyoruz. Git babana bunu anlat” diyor.

Eurozone’da bir ilk olacak

Başbakanlık koltuğuna oturması durumunda AB ve IMF ile yapılan 240 milyar dolarlık kredi anlaşmasını tanımayacağını ve yeniden müzakere edeceğini söyleyen Tsipras, aynı zamanda euro kullanan bir ülkede iktidara gelen ilk radikal solcu lider olacak. Yunanistan’ın bu yaz 7 milyar dolarlık kredi dilimi ödemesinin riske girmesi Brüksel’de derin endişeyle karşılanıyor.

Naziler üçüncü büyük

Son seçimde yüzde 7’ye yakın oy alarak 5’inci büyük parti olan ve meclise giren Nazi sempatizanı Altın Şafak partisi, liderlerinin çoğu hapse atıldıktan sonra bile anketlerde yüzde 5’in üzerinde oy aldı. Yunan siyasetinin giderek daha da bölünmesi nedeniyle aşırı sağcı partinin oy oranı azalsa da sıralamadaki tırmanışı devam etti. Son ankete göre “Atina’da ve hiçbir yerde cami istemiyoruz” diyerek kampanyasını büyük ölçüde İslam ve göçmen karşıtlığı üzerine kuran parti 5.1’lik oy oranıyla Syriza ve Yeni Demokrasi’nin ardında bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Nehir’e girer mi?

Syriza’nın potansiyel koalisyon ortaklarından biri de TV sunucusu Stavros Theodorakis’in kurduğu Potami (Nehir) partisi olarak görülüyor. Merkez solda yer alan parti son ankette yüzde 5’lik oy oranına sahip. Bu da Tsipras’a tamamıyla sol referanslara sahip bir
koalisyon kurma şansı verebilir.