Gazete Vatan Logo

Obama’nın İran itirafı İsraillileri çileden çıkardı

ABD Başkanı Obama’nın İran’ın 10-15 yıl sonra nükleer bomba üretim süresini sıfıra indirebileceğini söylemesi, İsrail kamuoyunda ‘O zaman neden anlaşma yaptı’ sorusunu gündeme getirdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın son röportajında İran’ın nükleer kapasitesine ilişkin söylediği sözler, Batılı ülkelerin Tahran’la vardığı nükleer uzlaşıya İsrail’in tepkisini bir kat daha artırdı.

Obama, salı günü NPR News kanalına verdiği röportajda, İran’ın anlaşma uyarınca 10 yıllık bir süre boyunca elinde sadece 300 kilogram zenginleştirilmiş uranyum tutabileceğini kaydetti. Obama, bu miktarın nükleer silah üretmek için yeterli olmadığını hatırlatırken, “Ancak asıl endişe kaynağı, 14-15 yıl sonra, İran’ın elinde uranyum zenginleştirme işlemini son derece hızlı hale getirebilecek gelişmiş santrifüjler olacak. Bu da bomba yapım süresini bir yıldan sıfıra indirebilir” dedi.

P5+1 ülkeleriyle Tahran arasında varılan nükleer uzlaşı, İran’ı nükleer silah üretiminden, anlaşmanın bitmesinin ardından en az bir yıl uzakta tutmayı amaçlıyordu.

Haberin Devamı

Ancak Obama, gelecekteki ABD Başkanı’nın İran’ın tesislerine yönelik denetlemeler sayesinde Tahran’ın nükleer bomba üretme ihtimaline karşı hızla harekete geçebileceğini savundu.

Dışişleri yalanladı

Röportajın yayınlanmasının ardından İsrail basını, Obama’ya ateş püskürdü. ABD’nin İran’ın nükleer silah üretme kapasitesini engelleyeceği yerde daha da artırdığı yorumları yapıldı.

Artan tepkilerin ardından bir açıklama yapan ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf, Obama’nın bahsettiği durumun, taraflar arasında anlaşma olmaması senaryosuna dayandığını belirtti.

Beyaz Saray’ı Ruslar hackledi

CNN televizyonu, Rus bilgisayar korsanlarının Amerikan Dışişleri Bakanlığı bilgisayarlarına, oradan da Beyaz Saray’ın bilgisayar ağlarına sızarak, Başkan Obama’nın programı dahil birçok gizli bilgiye eriştiğini duyurdu. Beyaz Saray ise, olayın geçen yıl yaşandığını ve korsanların önemli hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını açıkladı.