Gazete Vatan Logo

O ülke devreye girdi! 'Genç kadınların...'

ABD, Nijerya'da radikal İslamcı militan Boko Haram örgütü tarafından kaçırılan 200'ün üzerinde kız öğrencinin kurtarılması için yardım önerisinde bulundu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, kaçırma olayının "öfkeyle karşılandığı" belirtildi ve ABD'nin kurtarma çalışmalarında yardıma hazır olduğu ifade edildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Başkan Barack Obama'nın konu hakkında bilgilendirildiğini söyledi ve ulusal güvenlik ekiplerinin gelişmeleri yakından izlediğini belirtti.
Carney, "ABD Dışişleri Bakanlığı Nijerya makamlarıyla sürekli olarak temas halinde. Bu genç kadınların kurtarılabilmesi için neler yapılabileceğine bakıyoruz" dedi.

ABD'nin Nijerya'ya terörle mücadele desteği verdiğini belirtti ve iki ülke yetkililerinin bilgi paylaşımı başlattığını söyledi.

BOKO HARAM ÜSTLENDİ

200'ün üzerinde kız öğrenci 14 Nisan'da Borno eyaletindeki okullarından kaçırılmışlardı.
Dün ortaya çıkangörüntülerde, Boko Haram lideri Ebubekir Şekau, kaçırma olayını üstlendiklerini söyledi ve kızların köle olarak satılacağını iddia etti.
İsmi "Batı eğitimi haramdır" anlamına gelen Boko Haram örgütü, bu yıl ülkenin kuzey doğusundaki üç eyalette düzenlediği saldırılarla 1500'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

'AİLELER BİZE YARDIM ETSİN'

Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ise, Pazartesi günü ilk kez olayla ilgili konuşmuş ve kaçırılan kızların nerede olduğunu bilmediklerini söylemişti. Jonathan, kız öğrencilerin ailelerinden yardım istemiş ve "Hükümetiniz sizden destek bekliyor" demişti.
Kaçırılan çocukların üç haftadır bulunamaması üzerine Nijerya'nın başkenti Abuja'da göstericiler güvenlik güçlerini protesto ediyor. BBC TÜRKÇE

Haberin Devamı