Gazete Vatan Logo

Ne AB’den ne Rusya’dan vazgeçecek

Sırbistan’da Başbakan Vuçiç’in liderliğindeki AB yanlısı ittifak, genel seçimlerden oyların yarıya yakınını almayı başardı

Ne AB’den ne Rusya’dan vazgeçecek

Sırbistan’da hafta sonunda gerçekleşen genel seçimler, Başbakan Aleksandr Vuçiç’in lideri olduğu Sırp İlerleme Partisi’nin (SNS) zaferiyle sonuçlandı. Seçim komisyonunun yaptığı açıklamaya göre SNS öncülüğündeki ‘Aleksandar Vucic-Sırbistan Kazanıyor’ ittifakı oyların yüzde 48,25’ini aldı. Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) öncülüğündeki ittifak yüzde 11,02, Sırp Radikal Partisi (SRS) yüzde 8,04, Demokrat Parti (DS) öncülüğündeki ittifak yüzde 6,04, ‘Yeter Artık-Sasa Radulovic’ ittifakı yüzde 5,95, ‘Boris Tadic, Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin’ ittifakı yüzde 5,02 ve ‘Sırbistan Demokrat Partisi-Dveri Hareketi’ ittifakı yüzde 5 oy alarak yüzde 5’lik seçim barajını aşan diğer parti ve ittifaklar oldu.

‘En iyi sonuçlar’

Başbakan Vuçiç düzenlediği basın toplantısında, Sırbistan’ın, 20 yılın en iyisi olan bu sonuçlarla birlikte AB entegrasyonunun hızlanacağını ve Avrupa yolunda ilerlemeye devam edeceğini söyledi. “Daha önce de söylediğim gibi hiç taviz vermeyeceğiz” diyen Vuçiç, Rusya ve Çin’in yanı sıra ABD ve diğer ülkelerle olan tarihsel dostluk ve ilişkileri koruyacaklarını söyledi. Son 25 yıl içerisindeki ‘en sakin’ ve ‘en az ihlal yapılan’ seçimin gerçekleştiğini söyleyen Vuçiç, “Önceki tüm seçimler istikrar içindi. Bu seçim ise refah bir gelecek için” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üçüncü parti oldular

Seçimden çıkan en çarpıcı sonuç, aşırı sağcı Sırp Radikal Partisi’nin yükselişi oldu. Oyların yüzde 8.04’ünü alan aşırı sağcılar, ülkenin üçüncü partisi konumuna geldi.