Gazete Vatan Logo

Musul’a 10 km kaldı

Irak ordusu ve Kürt peşmerge güçleri öncülüğündeki Musul operasyonda DEAŞ’tan Hemdaniye ilçesi ile 20 köy kurtarıldı. Şehir merkezine 10 kilometre yaklaşıldı

Musul’a 10 km kaldı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Musul’u IŞİD’in elinden kurtarmak için başlatılan operasyonun hızlı ilerlediği belirtti. Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Iraklı askerlerin ilk günde planlanandan önce hedeflerine ulaştığını belirtti. Ancak Sözcü Cook, Musul’daki operasyonun “zor” olacağını, DEAŞ milislerinin büyük direnişi ile karşılaşılacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin verdiği bilgilere göre operasyonun ilk gününde, 200 kilometrekarelik bir alanın Irak ordusu ve peşmerge güçlerinin eline geçti. Irak ordusundan yapılan açıklamada, birliklerin Musul’un güneyinde 12 köyü aldığı ve bazı bölgelerde kente 10 kilometre kadar yaklaştığı belirtildi.

14 intihar saldırısı

Peşmerge güçleri tarafından yapılan açıklamada ise Musul’un 40 kilometre doğusunda 7 köyü ele geçirdikleri bildirildi. DEAŞ’ın yayın organı Amak Irak ordusu ve peşmerge güçlerine yönelik en az 14 intihar saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Hemdaniye kurtarıldı

Irak ordusu, terör örgütü DEAŞ’ın elinde tuttuğu Musul’un güneydoğusundaki Hemdaniye ilçesinin merkezinde kontrolü sağladı. Çatışma bölgesindeki AA muhabirinin verdiği bilgilere göre, Guver bölgesinden hareket eden Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri, Musul yakınındaki Hemdaniye ilçe merkezi Karakuş’u yoğun çatışmaların ardından ele geçirdi. İlçe merkezine giren güvenlik güçleri, hükümet binalarına Irak bayrağı astı. Hemdaniye, Musul operasyonunun başlamasından sonra kurtarılan ilk ilçe olma özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

100 DAEŞ’li öldürüldü

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre operasyonun başladığı önceki gün 20 DAEŞ militanı etkisiz hale getirilmişti. Dün bu sayının 100’e çıktığı öğrenildi.

3 taraftan çevrildi

Musul operasyonunun başlamasının ardından kent üç taraftan tamamen kuşatıldı. Yaklaşık 2 milyon nüfuslu Musul’un güney, doğu ve kuzeyindeki 5 bölgede peşmerge güçleri, Irak ordusu askerleri, Şii milis gücü Haşdi Şabi, Türk askerleri tarafından eğitilen Ninova Muhafızları, ABD birlikleri ve aşiret güçleri var.

Haberin Devamı

Şehrin kapısında 20 kesik kafa!

BBC Türkçe’nin haberine göre yurttaş gazetecilerin kurduğu Sound and Picture (Ses ve Resim) isimli grup terör örgütünün sivillere ve askerlere şehri terk etmemeleri konusunda gözdağı vermek için Musul kent kapısına 20 kesilmiş kafa astığını iddia etti. Yine gelen haberlere göre, DEAŞ pazar günü ev baskınları yaparak kent sakinlerinin dışarıyla iletişimlerini kesmek için cep telefonlarına el koydu.

DEAŞ’TA ÇÖZÜLME BAŞLADI

Kadın kılığına girip kaçıyorlar!

DEAŞ militanlarının Musul şehir merkezinde motosikletle ve ağır silahlarıyla devriye gezerek kaçmaya çalışanlara ateş açtığı belirtiliyor. KDP Musul Sözcüsü Mamuzini, örgütün Musul operasyonunda savaşmak istemeyen militanlarını öldürdüğünü, emirlerin ise aileleriyle birlikte Suriye’ye kaçtığını söyledi ve “Çatışmalarda dünden bu yana 100’den fazla DEAŞ militanı öldü, beş Peşmerge hayatını kaybetti, dört peşmerge ise yaralandı” bilgisini verdi. Dün peşmerge güçleri, kadın kılığında kaçmaya çalışan DEAŞ militanlarını kıskıvrak yakaladı.

Haberin Devamı

Sivillere karışıyorlar

Guardian’ın haberine göre, Ebu Muhammed takma adıyla konuşan bir Iraklı, “DEAŞ sivillerin evlerine girip, halkla karışıyor. Kentteki, özellikle de şehrinde doğu bölgelerindeki mahallelerin etrafına hendekler kazılı. Bu yüzden sivillerin şehri terk etmesi zor” dedi. Muhammed’in anlattıkları ise kan dondurdu: “Birçok insanın kafası kesilerek infaz edildiğini, insanların kafeslerde boğulduğunu, binalardan aşağı atıldığını gördük... Üç ay önce bir adamın valilik binasından aşağı atıldığına bizzat şahit oldum.”

DEAŞ’ın tünelleri ortaya çıktı!

Musul’da DEAŞ’tan alınan Şeyh Emin Köyü’nde terör örgütünün kullandığı tüneller ortaya çıktı. Bölge DEAŞ için cephenin ön hattı olarak kullanılıyordu. Köyde bombaların attığı büyük çukurlar görülüyor. Evlerin bittiği noktada ise büyük bir tünel var. İlerledikçe 25-30 metrelik tünel peş peşe birkaç tünele bağlanıyor. Tüm tüneller ise karargah olarak kullanılan köy camisine çıkıyor.

Mutfak, kütüphane, silahlar...

Haberin Devamı

Tünellerin bağlandığı bazı koridorlar ise mutfak ve kütüphaneye bağlanıyor. Kütüphanede dijital arşiv olduğu da gelen bilgiler arasında. Teröristler aylarca yetecek yiyecek ve yaşam malzemesi depolamış. Tünellerde silahlarını çıkartabilecekleri mevziler de hazırlamışlar.