Gazete Vatan Logo

‘Müslümanlara saldırmak bizi güvende tutmuyor’

ABD Başkanı Barack Obama, son Birliğin Durumu konuşmasında, isim vermeden Cumhuriyetçilerin başkan adayı olmaya çalışan Donald Trump’ın Müslüman karşıtı sözlerini eleştirdi

‘Müslümanlara saldırmak bizi güvende tutmuyor’

ABD Başkanı Barack Obama, görev süresi dolmadan önceki son ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında başkanlık dönemini savundu ve gelecek adına iyimser açıklamalar yaptı. Toplamda 59 dakika süren, son yılların en kısa süren ‘Birliğin Durumu’ konuşmasını yapan Obama, ülkesinin ‘dünya polisliğinden’ vazgeçmeleri gerektiğini söylerken, yine de ABD’yi dünyanın en güçlü ülkesi olduğunun altını çizdi.

Terörle mücadeledeki kararlılığını bir kez daha yineleyen Obama, “ABD’nin ya da benim adaletin sağlanmasına yönelik kararlılığımızdan şüphe ediyorsanız, (öldürülen El Kaide lideri) Usame Bin Ladin’e sorun” dedi. Ortadoğu’nun bir dönüşüm geçirdiğini vurgulayan Obama, “IŞİD’i yok etmeye odaklanmalıyız. Yuvalarından çıkarılmalı, avlanmalı ve yok edilmeliler ama Kongre savaşın kazanılması konusunda ciddi olmalı” ifadelerini kullandı.

‘Kimliğimize ihanet’

Obama, isim vermeden Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı yarışında önde giden ve Müslümanlarla göçmenler konusundaki sözleri nedeniyle eleştirilen Donald Trump’ı hedef aldı. Obama “Siyasetçiler Müslümanlara hakaret ettiğinde, bir cami yağmalandığında ya da bir çocuk zorbalıkla karşılaştığında bu bizi daha güvenli bir hale getirmiyor. Bu içinden geldiği gibi konuşmak değil. Bu tamamen yanlış ve ülke olarak kimliğimize ihanet etmek” dedi.

Haberin Devamı

Eski düşmanlar

Obama, İran’la yapılan nükleer anlaşmaya da atıfta bulunarak, “İran’ın nükleer programı geriledi, uranyum stokunu gemilerle gönderdi ve dünya başka bir savaştan kurtuldu” diye konuştu. Küba’yla ilişkilerin normalleştirilme çabalarına da değinen Obama, “Soğuk Savaş’ın sona erdiğini kabul edin. Ambargoyu kaldırın” çağrısı yaptı.

‘Kapatacağım’

Küba’da terör zanlılarının tutulduğu Guantanamo Üssü’nün kapatılması için de çalışmaya devam edeceğini belirten Obama, “Maliyetli, gereksiz ve yalnızca düşmanlarımızın işine yarıyor” ifadelerini kullandı.

Suriyeli profesör de izledi

Obama’nın konuşmasını izleyenler arasında, çocuklarıyla birlikte Suriye’deki iç savaştan kaçan Suriyeli Profesör Refai Hamo da yer aldı. 2013’te evine düzenlenen bombardımanda eşini, kızını ve 5 akrabasını kaybeden Hamo, ABD’ye sığınma başvurusu kabul edilinceye kadar çocuklarıyla birlikte Türkiye’de kalmıştı. Aralık ayında ABD’ye yerleşen Hamo’nun hayat hikayesi Başkan Obama’yı da etkilemişti. Obama, Suriyeli Profesör’ün hikayesinin tüm insanlara örnek oluşturduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

First lady ilgi odağı oldu

Eşinin konuşmasını dinlemek için salonda bulunan first lady Michelle Obama, sarı kıyafetiyle dikkatleri üzerine topladı. Sosyal medyada yayınlanan mesajlarda, first lady’nin görünüşüyle Başkan’ın konuşmasını geri planda bıraktığı yorumları yapıldı.

Twitter’dan eleştirdi

Trump, ismini vermeden politikalarını eleştiren Obama’nın konuşmasına tepkisini sosyal medyada gösterdi. Trump, Twitter’dan attığı mesajda, “Birliğin Durumu konuşması gerçekten çok sıkıcı, yavaş, uyuşuk - izlemesi çok zor” diye yazdı.