Gazete Vatan Logo

Kral IŞID’e savaş ilan etti

Kral IŞID’e savaş ilan etti

Rehin pilotun infazından sonra IŞİD’e ağır bedeller ödetmek üzere harekete geçen Ürdün, koalisyon operasyonlarına daha fazla katılma kararı aldı.

Ürdün Suriye’de esir düşen pilotları Muaz Safi el Kesasibe’yi diri diri yakan IŞİD militanlarına karşı ABD öncülüğündeki koalisyon operasyonlarına daha fazla katılma kararı aldı. Kral Abdullah’ın talimatının ardından Ürdün Hava Kuvvetleri’ne mensup 24 F-16 savaş uçağı, dün Suriye’de IŞİD hedeflerine saldırılar düzenledi. Bugüne kadar sadece Suriye’deki IŞİD hedeflerini vuran Ürdün ordusunun, bundan böyle Irak’taki militanlara da hava saldırıları düzenleyeceği belirtiliyor.

Eastwood repliği

Asker kökenli olan ve Cobra helikopteri pilotluğu bulunan Kral’ın önümüzdeki günlerde IŞİD’e yönelik operasyonlara bizzat katılabileceği iddia edildi. Ancak iddianın Batı basınında yer almasının ardından Ürdün Kraliyet Sarayı’ndan yalanlama geldi. Kral’ın, ABD ziyaretinde görüştüğü bazı senatörlere, IŞİD’e verilecek karşılığı anlatırken, ABD’li aktör Clint Eastwood’un ünlü filmi ‘Unforgiven’dan (Affedilmeyen) alıntı yaptığı ortaya çıkmıştı. Kral’ın filmde Eastwood’un canlandırdığı eski silahşörün “Bana ateş eden birisi olursa, sadece onu öldürmekle kalmayacağım, karısını ve tüm arkadaşlarını da öldüreceğim, evini de yıkacağım” repliğini tekrar ettiği belirtilmişti.

Haberin Devamı

Tatbikata katılmıştı

Ürdün Kralı Abdullah, geçen yıl Ürdün Özel Kuvvetleri’ne mensup askerlerin gerçekleştirdiği bir hava indirme tatbikatına katılmıştı. Kendisi de asker kökenli olan Kral, özel kuvvet mensuplarının uçaktan paraşütle atlayışları sırasında denetleyici rolü üstlenmişti.
Ürdün kralı Abdullah, 2013’te Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte, Türkiye’nin ilk taarruz helikopteri ATAK’ı incelemişti. 2 lider daha sonra helikopterin kokpitinde medya mensuplarına poz vermişti.
Barış duası
Ürdün’ün başkenti Amman’daki Başara Latin Katolik Kilisesi’nde, terör örgütü IŞİD’in yakarak öldürdüğü Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe için ayin düzenlendi. Ürdünlü Hristiyanlar, ayine katılarak dünyaya barışın hakim olması için dua etti.
Annesi üzüntüden öldü iddiası
IŞİD militanlarınca infaz edilen Ürdünlü 26 yaşındaki pilot Kesasibe’nin annesinin, oğlunun vahşice katledildiğinin ortaya çıkmasının ardından fenalaşarak hastaneye kaldırıldığı ve hayatını kaybettiği öne sürüldü, ancak iddia yerel makamlarca doğrulanmadı.
IŞİD’den Amman’ı vurma tehdidi
IŞİD, Kesasibe’yi yakmalarının ardından sert şekilde karşılık vereceğini açıklayan ve iki cihatçıyı idam eden Ürdün’ü tehdit etti. Örgütün açıklamasında, “Ürdün kralı, hapishanelerinde tuttuğu üyelerimize zarar verirse, IŞİD’in savaşı Amman’ın kalbine taşıyacağını bilmeli” denildi.
El Kaide bile kınadı
Pilot Kesasibe’nin diri diri yakılması, El Kaide’nin bile tepkisine yol açtı. ‘Arap Yarımadası’daki El Kaide’ Twitter’dan Kesasibe’nin bu şekilde öldürülmesinin IŞİD’in sapkınlığının kanıtı olduğu yorumunu yaptı.

Haberin Devamı