Gazete Vatan Logo

Komşu yine ‘Syriza’ dedi

Komşu yine ‘Syriza’ dedi

Son 9 ayda üçüncü kez sandık başına giden Yunanistan’da halk iktidarı yine Başbakan Çipras liderliğindeki solcu Syriza partisine verdi.

Tarihinin en büyük mali krizlerinden birisini yaşayan Yunanistan’da seçmenler yıl başından bu yana üçüncü kez sandık başına gitti. Kreditörlerin istediği reformları kabul etmesi nedeniyle partisi Syriza içinde eleştirilen Başbakan Aleksis Çipras, elini güçlendirmek için geçen ay erken seçim kararı almıştı. Resmi olmayan sonuçlara göre Syriza oyların yüzde 35.5’ini aldı 145 vekil çıkardı. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi ise yüzde 28.1 oyla 75 sandalye kazandı. Syriza, önceki seçimlerde yüzde 36.3, Yeni Demokrasi ise yüzde 27.8 oranında oy almıştı. Seçimlerde üçüncülüğü yüzde 7.1’lik oy oranıyla alan aşırı sağcı Altın Şafak partisi 19 vekil çıkardı. PASOK yüzde 6.42 oyla 17, Komünist Partisi (KKF) yüzde 5.45 ile 15, PATOMİ yüzde 3.95 ile 10, Syriza’nın ortağı ANEL yüzde 3.67 ile 10, Merkez Birliği de yüzde 3.42 ile 9 milletvekili çıkardı.

En düşük katılım

Haberin Devamı

9.8 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım yüzde 55 ile ülke tarihinin en düşük oranında gerçekleşti. Gözlemciler, bazı sandıklarda katılım oranının öğlene kadar yüzde 20’ye bile ulaşmadığını vurguladı. Bir önceki seçimlerde katılım oranı yüzde 64 çıkmıştı. Yunanistan’da tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 300 sandalyeden 151’ini kazanması gerekiyor. Bu da partilerin, oyların en az yüzde 40’ını alması gerektiği anlamına geliyor.

Son dakika ihaneti
Çipras hükümetinin eski Ekonomi Bakanı Yanis Varoufakis, oy verme işleminin başlamasına saatler kala Twitter’dan attığı mesajlarla Başbakan Çipras’a ‘ihanet etti’. Varoufakis, ilk mesajında takipçilerine kurtarma paketine karşı çıkan Yunan Komünist Partisi’ne oy vermeleri çağrısı yaptı. Eski Bakan ikinci mesajında ise yeni kurulan ‘Ulusal Birlik’ (Laiki Enotita) partisine oy vereceğini açıkladı.
‘Büyük koalisyona yokuz’
SyrIza, Yeni Demokrasi ile büyük koalisyon kurmayı düşünmediklerini açıkladı. Seçimlerden önce her iki partinin de, son dönemde güç kazanan ‘Altın Şafak’ partisini ana muhalefet lideri konumuna getirmemek için birbirleriyle koalisyona girmeyeceği belirtiliyordu.
ANEL’e devam
Çipras yeni dönemde, mevcut koalisyonun küçük ortağı olan ANEL partisi ile devam kararı aldı. Yüzde 3.7 oy alan ANEL’in lideri Panos Kammenos bugün Çipras ile bir araya gelecek.
‘Aynı koalisyon, farklı politika’
Yale Üniversitesi’nden Profesör Stathakis Kalyvas, Yunan halkının bir önceki seçimde olduğu gibi Syriza ve Anel koalisyonuna oy verdiğini belirtti. Kalyvas’a göre iki seçim arasındaki tek fark Syriza ve Anel’in önceki seçimlerde kemer sıkmaya karşı çıkarken bu seçimde kurtarma paketine destek vermesi.
Kaybeden yine halk
Atina’nın kreditörleriye üzerinde anlaştığı son kurtarma paketi, Syriza’nın iktidara gelmeden önce karşı çıktığı çok sayıda kemer sıkma tedbirini içeriyordu. Genel kanı dünkü seçimlerden kim galip çıkarsa çıksın, ülkenin acı ekonomik reform reçetesini uygulamaya koymak durumunda kalacağı yönünde.

Haberin Devamı