Gazete Vatan Logo

Kararsizlar belirleyecek

Kararsizlar belirleyecek

Yarın IMF ve AB’nin kemer sıkma politikalarını oylayacak olan Yunanistan’da ‘Evet’çilerle ‘Hayır’cılar arasındaki oy farkı yüzde 1 civarında. Ülkenin kaderini, yüzde 12 oranındaki ‘kararsızlar’ belirleyecek

Ekonomik krizdeki Yunanistan’ın daha fazla borçlanabilmesi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği’nin (AB) öne sürdüğü ağır şartların oylanacağı referandum öncesi yayınlanan seçmen eğilimlerine ilişkin anketler, ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının son derece yakın olacağını gösteriyor.
Alco Enstitüsü’nün yaptığı son ankete göre ‘Evet’ diyeceklerin oranı yüzde 44,8, ‘hayır’ oyu vereceğini söyleyenlerin oranı ize yüzde 43,4. Hata payının yüzde 3.1 olarak belirlendiği ankete göre halkın yüzde 11,8’i ise halen kararsız.
Diğer anketlere bakıldığında da ‘evet’çilerin birkaç puanla önde gittiği görülüyor, ancak siyasi analistler referandum sonucunu yüzde 10’u geçen ‘kararsız’ seçmenin belirleyeceği konusunda hemfikir.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Yunanistan’ın referandum sonucunda Euro Bölgesi’nden çıkması durumunda ülke ekonomisinin dört yılda yüzde 20 küçülebileceği uyarısında bulunmuştu. Yunanistan’ın Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın yaklaşık yüzde 70’inin Euro sistemi üzerine kurulu olduğunu belirten kuruluş, Euro olmadan bankaların ve ödeme sistemlerinin işleyemeyeceğini söylüyor.
IMF, Avrupa Merkez Bankası ve çeşitli Avrupa ülkelerine toplam 323 milyar Euro borcu olan Yunanistan, IMF’ye 30 Haziran’da ödemesi gereken 1,6 milyar Euro’luk taksiti ödememişti.
Selefleri ‘Evet’ dedi
Başbakan Çipras’ın yarın gerçekleşmesi planlanan referandumda sandıktan ‘Evet’ kararı çıkması halinde görevi bırakacağını açıklaması seleflerini harekete geçirdi. Demokratik Sosyalist Hareket (KİDİSO) lideri ve eski Başbakan Yorgo Papandreu, “Eğer sandıktan ‘hayır’ çıkarsa bu ülke için bir umut kalmaz” dedi. Papandreu, başkent Atina’da referandumda ‘evet’ oyu verilmesi için düzenlenen mitingde kendisini dinleyen kalabalığa oylarını ortak para birimi Euro’dan yana kullanmaları çağrısında bulundu. 6 yıl aradan sonra ilk kez halkın karşısına çıkan eski başbakanlardan Kostas Karamanlis de dünyanın, sandıktan çıkacak olası ‘hayır’ kararını, Yunanistan’ın Avrupa’dan ayrılması olarak algılamasına neden olacağını öne sürdü. Çipras’tan önceki başbakan olan Antonis Samaras da, Atina’nın ortak para birimi uygulamasından çıkmaması gerektiğini söylemişti.
‘Ek yardım gerekecek’
Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan’ın ek yardım programı olmadan ayakta kalmasının imkansız olduğunu duyurdu. IMF’nin yayınladığı son raporda, ülkede ekonomik reformların uygulanmaması ve büyümenin beklentilerin altında kalması halinde ek finansman ihtiyacı ortaya çıkacak. IMF’ye göre Atina’ya 2018’e kadar 50 milyar Euro finansman gerekiyor. Ülkenin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı 2020’de en iyi ihtimalle yüzde 150’yi bulacak, 2022’de ise en fazla yüzde 140’a inebilecek.
Simpson’lar bilmişti
Yunanistan’ın içinde bulunduğu kriz, 2 yıl önce popüler çizgi dizi ‘The Simpsons’a da konu olmuştu. Dizinin Ocak 2013’te yayınlanan bir bölümünde akşam haberlerinde alt yazı olarak ‘Avrupa Yunanistan’ı eBay’de satışa çıkardı’ ifadesi geçiyor.

Haberin Devamı