Gazete Vatan Logo

İsrail hüküm giyme yaşını düşürecek

İsrail Adalet Bakanı Shaked, terör saldırısından hüküm giyme yaşını 12’ye çekmek istiyor. Öneri kabul edilirse bıçaklı saldırı düzenleyen 13 yaşındaki Ahmed hapse atılacak

İsrail hüküm giyme yaşını düşürecek

İsrail yönetimi, son haftalarda Yahudileri hedef alan saldırılara karşı misilleme eylemlerini sertleştirmeye çalışıyor. Daha önce saldırı düzenleyen kişilerin evlerinin yıkılmasına ve mal varlıklarına el konulmasına karar veren kabine, şimdi de eylemlere karışan çocukların hapse atılabilmesi için harekete geçti.

Aşırı sağcı ‘Yahudi Evimiz’ partisi üyelerinden Adalet Bakanı Ayelet Shaked, terör saldırısından hüküm giyme yaşını 14’ten 12’ye çekme önerisinde bulundu. Mevcut yasalar, cinayete teşebbüs etse bile 14 yaş altı çocukların hapse atılmalarına izin vermiyor.

Shaked’in önerdiği yasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde gelişmeden etkilenecek ilk kişi 13 yaşındaki Ahmed Manasra. Manasra geçtiğimiz hafta 13 yaşındaki bir Yahudi çocuğa bıçaklı saldırı düzenlerken güvenlik güçlerince vurulmuştu. Adalet Bakanlığı’nın Ahmed’in yaş durumundan ötürü ceza almaktan kurtulmasına engel olmak için böyle bir adım attığı söyleniyor.

Büyümesini bekleyecekler

Yerel basında çıkan haberlerde yasa değişikliği gerçekleşmese bile İsrailli yetkililerin Ahmed’in tutukluluk halini, 14 yaşına gireceği ocak ayına kadar uzatabilecekleri ya da Filistinli çocuğu 20 yaşına kadar tutulmak üzere bir rehabilitasyon merkezine gönderebilecekleri belirtildi.

Haberin Devamı

‘Statüsünü belirleyin’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki şiddet eylemlerinin son bulması için İsrailli ve Filistinli yetkililerin, Mescid-i Aksa’nın statüsü konusunda anlaşmaya varmaları gerektiğini kaydetti. Son haftalarda yaşanan bıçaklı saldırılar ve gösteriler, İsrail’in dini bayramları nedeniyle Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya girişlerine izin vermesi üzerine başlamıştı.

Linç edilen Eritreli öldü

Beerşeba kentindeki otobüs terminalinde önceki gün düzenlenen silahlı saldırıda, polis tarafından saldırgan zannedilerek vurulduktan sonra çevredeki Yahudiler tarafından linç edilen Eritre asıllı sığınmacı hayatını kaybetti. Bir İsraillinin öldüğü, 10 kişinin de yaralandığı saldırıyı düzenleyen kişinin 21 yaşındaki Arap kökenli İsrail vatandaşı Mohannad el Okbi olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Kudüs’e duvar çekiliyor

İsrail güvenlik güçleri, Yahudilere yönelik bıçaklı saldırıların merkezindeki Doğu Kudüs’te Filistin mahalleleriyle Yahudi yerleşkeleri arasına ‘güvenlik duvarı’ çekiyor. Polis ilk olarak Filistin mahalleri Cebil Mukabir ile Armon Hanatziv yerleşkesi arasında 2.5 metre yüksekliğinde beton bloklar yerleştirmeye başladı. Duvarın tamamlandığında 300 metre uzunluğunda olacağı belirtildi.

‘Cesur kız’ın ailesine gözaltı

İsrail askerleri, Batı Şeria’da düzenledikleri baskında 7’si aynı aileden 9 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 7 kişinin Filistinli ‘cesur kız’ olarak tanınan Ahed Tamimi’nin aile üyeleri olduğu açıklandı. Tamimi 2012’de, Batı Şeria’da İsrail askerinin gözaltına almak istediği küçük çocuğu kurtarmak için verdiği mücadele ile uluslararası kamuoyunda tanınmıştı. 3 yıl önce İstanbul’da ağırlanıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan cesaret madalyası alan 13 yaşındaki Tamimi, 2 ay önce de kardeşi Muhammed’i kurtarmak için bir İsrail askerinin elini ısırmıştı. İsrailli yetkililer, olay sırasında askere engel olan Tamimi ailesi üyelerini gözaltına almakla tehdit etmişti.

Haberin Devamı