Gazete Vatan Logo

İspanya, Katalanları vergiyle ikna edecek

Madrid, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya’ya İspanya’ya bağlı kalmaları şartıyla kendi vergisini toplama hakkı tanıyabileceği sinyalini verdi

İspanya, Katalanları vergiyle ikna edecek

İspanya’da Madrid yönetimi, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya’yı kendilerine bağlı kalmaya ikna için ‘vergi’ seçeneğini devreye sokmaya hazırlanıyor.

Merkezi hükümete yakın kaynaklar İngiliz The Guardian gazetesine verdikleri röportajda, Katalan yetkililerle, bölgenin vergi toplama yetkisinin devri konusunu ele alabileceklerini söyledi. Adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili, “Katalanlar mali pakt kurmayı kabul ederlerse, bunu müzakere edebiliriz” diye konuştu.

Baskların ve kuzeydeki Navarra eyaletinin kendi vergilerini toplama hakkı bulunduğunu hatırlatan yetkili, “Baskların kendi vergi sistemleri var, ayrıca her 5 yılda bir merkezi yönetimle masaya oturup, dışişleri ve savunma alanlarına ne kadar katkıda bulunacaklarını konuşuyorlar” ifadelerini kullandı.

Parti içi muhalefet

Hükümet kaynakları, vergi toplama önerisinin kabinede destek bulduğunu, buna karşın iktidardaki Halk Partisi (PP) içerisinde öneriye karşı çıkan hatırı sayılır bir grubun bulunduğunu dile getirdi. Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki Madrid yönetimi, İspanyol yargısının ‘yasadışı’ ilan ettiği bağımsızlık referandumunun ardından anayasanın 155’inci maddesini yürürlüğe koyarak Katalonya’nın özerkliğini askıya almıştı.

Haberin Devamı

Katalonya’nın kendi vergisini toplama yetkisinin devrini kabul etmesi halinde İspanya yönetiminin öneriyi referanduma götürmesi gerekecek.