Gazete Vatan Logo

IŞİD 84 saatte bir vuruyor

ABD’li istihbarat uzmanları, terör örgütü IŞİD’in Haziran ayından bu yana ortalama 84 saatte bir, dünyanın değişik bir köşesinde saldırı düzenlediğini belirtiyor. Üstelik bu rakam Suriye ve Irak’ı kapsamıyor

IŞİD 84 saatte bir vuruyor

ABD’de istihbarat kurumları için raporlar hazırlayan ‘IntelCenter’ adlı kuruluşun son araştırması, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün küresel terör faaliyetlerine dair korkutucu sonuçlar ortaya koydu. 8 Haziran’dan bu yana gerçekleşen terör saldırılarını inceleyen IntelCenter uzmanları, 84 saatte bir IŞİD bağlantılı bir büyük eylem gerçekleştirildiğini belirledi.

Uzmanlar, bu rakamın, örgütün Suriye, Irak, Mısır’daki Sina Yarımadası ve Libya gibi güçlü olduğu bölgelerde gerçekleşen saldırıları kapsamadığının da altını çizdi.

Yarısı Avrupa dışında

Araştırmaya göre Haziran ayı başından bu yana yaşanan terör saldırılarının yarısı, Avrupa ve diğer Batılı ülkelerden büyük kentlerin dışındaki yerlerde yaşandı. Anti-terör uzmanları, hedef alınan yerlerin büyük bölümünün, ‘geleneksel terör hedefleri’ arasında yer almadığının da altını çiziyor.

Bu saldırılara en büyük örneği 12 Haziran’da ABD’nin Orlando kentinde gerçekleşen eşcinsel barı saldırısı oluşturuyor. Ömer Metin adlı IŞİD sempatizanı tarafından gerçekleştirilen saldırıda ‘Pulse’ adlı gece kulübünde bulunan 49 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırı modern Amerikan tarihinin en kanlı katliamlarından birisi olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre, Fransa ve Almanya’da son haftalarda gerçekleşen IŞİD bağlantılı saldırılar, örgütün eylem merkezini Ortadoğu’dan Avrupa’ya kaydırdığını gösteriyor. IŞİD’in son aylarda yayınladığı video mesajlarında da Avrupa başkentlerinin hedef alınacağı tehditleri yer almıştı.

IntelCenter uzmanları, mevcut veriler ışığında IŞİD’in küresel terör eylemlerinin sıklaşmasından endişe duyduklarını belirtiyor.