Gazete Vatan Logo

İğneli fıçı geleneği nedir? Kan donduran iğneli fıçı ritüeli nereden geliyor?

ABD'deki sinagog altında keşfedilen gizli tüneller tüm dünyada ses getirdi. Beton dökülerek yok edilmek istenen tünelde bebek yatakları ve kan izleri sonrası ortaya atılan iddialardan biri de "iğneli fıçı" geleneği oldu. Peki, iğneli fıçı nedir? Yahudilerin iğneli fıçı geleneği nereden geliyor, nasıl yapılıyor?

İğneli fıçı geleneği nedir? Kan donduran iğneli fıçı ritüeli nereden geliyor?

New York Polis Departmanı, 8 Ocak günü Brooklyn'in Crown Heights Mahallesi'ndeki 770 Eastern Parkway'de bulunan Yahudi merkezinde bulunan tünelleri kullanılamaz hale getirmek için beton dökmek için harekete geçti. Kan ve dışkı lekeli yataklar ile bebek puseti gibi birçok eşyanın çıktığı tünelin kapatılmaması için direniş gösteren Yahudiler ile polisler arasında arbede yaşandı. Yahudilerden 10'u polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Söz konusu görüntüler sonrasında tünellerin neden kazıldığına dair net bilgi verilmemesi, tünel çıkışında mazgalların olması, tünelden çıkan eşyalar iğneli fıçı ritüeli yeniden gündeme getirdi.

İğneli fıçı geleneği nedir?

Rivayete göre Yahudiler, kaçırdıkları Yahudi olmayan çocukların kanlarını almak için iğneli fıçılar kullanırdı. Çocuğu iğneyle kaplı fıçının içine canlı canlı kapatan hahamlar, ardından fıçıyı dakikalarca yuvarlarlar. Daha sonra fıçının dibinde bulunan musluk açılır ve toplanan kan ayinlerde kullanılmak üzere ayrılırdı.

Eski İspanya’da, hatta Osmanlı Dönemi’nde dahi rastlanan bu geleneğin kökeni bozulmuş Tevratlara dayandırılıyor. Bazı Yahudi tarikatları da insan kanı kullandıklarında Yehova katında daha üstün olduklarına inanmasından ötürü bu geleneği hala sürdürmeye devam ediyor.

Haberin Devamı