Gazete Vatan Logo

İbadi’den yolsuzluğa karşı mücadele planı

İbadi’den yolsuzluğa  karşı mücadele planı

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ülkede artan yolsuzlukla mücadele planı kapsamında cumhurbaşkanı yardımcılığı ve başbakan yardımcılığı pozisyonlarını lağvetme kararı aldı.Kabinesinin onayını alan İbadi’nin teklifinin hayata geçmesi için parlamentonun da onayı gerekiyor.

Karar yürürlüğe girerse, koltuğunu kaybedecekler arasında eski Başbakan ve şimdiki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el Maliki de var. Maliki, İbadi’nin teklifine tam destek verdiğini açıkladı.

Halk, cuma günü ülkenin birçok kentinde artan yolsuzlukları ve elektrik kesintilerini protesto için sokaklara dökülmüştü. Ülkedeki Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani de İbadi’ye yolsuzluklara karşı daha sert bir tutum alması çağrısı yapmıştı.

Mezhep kotası sona eriyor

İbadi’nin hazırladığı plan kapsamında öncelikle bir yolsuzluk araştırma komisyonu kurulacak, ardından tüm üst düzey yöneticiler, mezhepleri yerine profesyonel niteliklerine göre yeniden atanacak. Başbakan İbadi, kabinedeki ‘mezhep kotası’ uygulamasından da vazgeçileceğini açıkladı. Hükümette Sünni ve Şii mezheplerin temsil hakkının gözetilmesi uygulaması, yeterli donanıma sahip olmayan kişilerin yetki almasına neden olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Haberin Devamı