Gazete Vatan Logo

Hesap verme vakti!

Bosna kasabı Mladiç dava sonunda suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezası alabilir...

Bosna’da binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan eski Sırp General Ratko Mladiç, Hollanda’nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanmaya başladı. Mladiç dava sonunda suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezası alabilir

Bosna Savaşı sırasında binlerce sivilin ölüm emrini veren ve 16 yıllık kaçak hayatının ardından geçen yıl Sırbistan’da yakalanan Bosnalı Sırpların eski komutanı general Ratko Mladiç’in savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılanmasına başlandı. Mladiç dün Hollanda’nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı.

Üç yıl sürebilir

İnsanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında soykırım, cinayet ve terör eylemi dahil 11 ayrı suçlamadan hakkında dava açılan Mladiç, on binlerce insanın ölümü, yüz binlerce insanın yerinden edilmesi ve hapishanelerdeki tutuklulara işkence edilmesinden sorumlu tutuluyor. 70 yaşındaki Mladiç’e yönetilen suçlamaların merkezinde ise 1995 yılında 8 bin Boşnak’ın hayatını kaybettiği Srebrenitsa katliamı bulunuyor. Srebrenitsa, Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tanık olduğu en korkunç katliam olarak nitelendiriliyor. Mladiç, 44 ay süren Saraybosna kuşatmasından da yargılanıyor. Kuşatma sırasında 10 binden fazla kişi ölmüştü.

Sık sık not aldı

Davanın ilk duruşması Mladiç hakkındaki iddianamenin okunmasıyla başladı. Ratko Mladiç duruşmaya gelirken salondaki destekçilerini alkışladı iddianame okunurken sükunetini bozmadı. Dokuz ay önceki ön duruşmaya kıyasla daha sağlıklı olduğu gözlemlenen Mladiç, iddianameyi dinlerken sık sık not aldı. Yaklaşık 400 tanığın ifadesine dayanılarak hazırlanan iddianamenin okunmasının 200 saat alacağı belirtiliyor. Dava boyunca 158 kadar tanığın şahit olduklarını mahkemeye gelerek anlatmaları bekleniyor.

‘Ülkemi korudum’

Mahkemede, ilk tanık 29 Mayıs’ta dinlenecek. Gözlemciler, davanın üç yıl süreceğini tahmin ediyor. İlk duruşmasında suçlamaları reddederek, iddialara “Ülkemi ve milletimi korudum” şeklinde cevap veren Mladiç’in, iddianamenin okunmasının ardından savunma yapması bekleniyor. Ratko Mladiç’in suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Hakimi istemedi

Mladiç’in yaptığı reddi hâkim talebi kabul edilmediği için dava, Hollandalı yargıç Alphons Orie başkanlığında başladı. Mladiç, Orie’nin daha önce Bosnalı Sırplarla ilgili birçok davada görev yaptığı için tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürmüştü.

Haberin Devamı