Gazete Vatan Logo

‘Hepiniz yalancısınız’

ABD’nin müstakbel Başkanı Trump, seçim kampanyası boyunca kendisini eleştiren televizyon kanallarının yöneticilerini New York’taki evine çağırarak 1 saat ‘azarladı’

‘Hepiniz yalancısınız’

ABD’de 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlamaya hazırlanan seçilmiş Başkan Donald Trump, hafta başında eşi görülmemiş bir eyleme imza attı. ‘Emlak kralı’ lakaplı iş adamı, pazartesi günü ülkenin önde gelen televizyon kanallarının yöneticilerini ve baş sunucularını Manhattan’daki Trump Tower’da bulunan dairesinde topladı.

Televizyon yetkilileri Trump’ın yeni dönemde Beyaz Saray’la medyanın ilişkilerinin nasıl olacağına dair görüş alışverişinde bulunacağını düşünüyordu. Ancak toplantı hiç de bekledikleri gibi gitmedi. Zira Trump, seçim kampanyası boyunca kendisini hedef alan ve seçim zaferini eleştiren tüm televizyon kanallarının yöneticilerini deyim yerindeyse ‘azarlamaya’ çağırmıştı.

70 yaşındaki müstakbel Başkan, Fox News, ABC, CBS, NBC gibi kanallardan önde gelen isimlerin katıldığı toplantıya CNN kanalının yönetişcisi Jeff Zucker’ı azarlayarak başladı. Trump Zucker’a, “Kanalınızdan nefret ediyorum, CNN’de çalışan herkes yalancı, bundan dolayı utanmalısınız” diye çıkıştı. Trump, NBC kanalını ise, kendisiyle ilgili haberlerinde kötü bir fotoğrafını kullandıkları gerekçesiyle yerden yere vurdu.

Haberin Devamı

Trump, 1 saat süren toplantı sırasında sık sık “Burada yalancılarla dolu bir odada bulunmaktayız, namussuz, sahtekar, herşeyi yanlış yansıtan medyayla” sözlerini tekrarladı. Toplantıya katılan medya yetkililerinden birisi görüşmeyi, “Resmen idam mangası gibiydi. Tam bir felaketti” sözleriyle tanımladı. Trump’ın sözcüsü Kellyanne Conway ise görüşmenin ‘mükemmel geçtiğini’ söyledi.

Geri adım attı

Trump’ın dün sabah benzer bir toplantıyı, kampanyası boyunca kötü habercilik yapmakla suçladığı New York Times yöneticileriyle yapacağı açıklandı, ancak daha sonra etkinliğin iptal edildiği belirtildi. Gazetenin muhabirlerinden Clifford Levy, Twitter’dan attığı mesajda, Trump’ın toplantının ‘off the record’ gerçekleşmesini talep ettiğini, ancak kendilerinin bunu reddettiğini vurguladı. İlerleyen saatlerde ise Trump’ın geri adım atarak gazete yetkilileriyle bir araya geldiği açıklandı.

Trump ABD’yi resmen böldü

Haberin Devamı

Gallup’un yaptığı son araştırma, Amerikan halkının yüzde 77’sinin, ülkenin en önemli değerler konusunda bölündüğünü düşündüğünü ortaya koydu. 9-13 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 49’u, Trump’ın ülkeyi böldüğünü söylerken, yüzde 45’i ise bu görüşe karşı olduğunu belirtti. Demokratların yüzde 81’i Trump’ın ülkeyi daha da bölünmeye götüreceği görüşünde.

Farage’dan manzara ricası

Trump’ın, seçim zaferinin ardından görüştüğü ilk yabancı siyasetçi olan, İngiliz Bağımsızlık Partisi lideri Nigel Farage’dan, Londra yönetiminin İskoçya sahillerine inşa etmeyi planladığı rüzgar santrallerine karşı çıkmasını istediği ortaya çıktı. Trump, İskoçya’da sahibi olduğu 2 golf sahasının manzarasının rüzgar türbinleri nedeniyle bozulacağını öne sürerek İngiliz yetkililerin planına karşı çıkıyordu. Trump’ın Farage’la yaptığı toplantıya katılan basın danışmanlarından Andy Wigmore, “(Trump) Rüzgar santrallerinden nefret ettiğini söylemedi, sadece manzarayı bozmalarından hoşlanmadığını dile getirdi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

California bağımsızlıkta kararlı

Trump’ın başkan seçilmesinin ardından bağımsızlık seslerinin daha da yükseldiği California eyaletinde bir grup, ABD’den resmen ayrılmak için California Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Ayrılıkçılar, bağımsızlık referandumunun Kasım 2018’de düzenlenmesini planlıyor. Amerikan Anayasası, eyaletlerin bağımsızlık ilan etmelerine imkan tanımıyor. Ancak bazı uzmanlar, referandumdan bağımsızlığa yüzde 55’in üzerinde bir destek çıkması halinde, California’nın bağımsız bir devlet olarak tanınmak için Birleşmiş Milletler’e başvuruda bulunabileceğini söylüyor. ABD’nin en büyük ekonomisi olan California eyaleti, dünyanın da beşinci en büyük ekonomisi konumunda.