Gazete Vatan Logo

Hepimizi öldürdüler

Hepimizi öldürdüler

Srebrenitsa Soykırımı’nın 20’nci yıldönümü, dünyanın dört bir yanından gelen liderler ve on binlerce kişi tarafından anıldı. Başbakan Davutoğlu, ‘Srebrenitsa’da insan onurunu da öldürdüler’ dedi.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmüş en büyük kitlesel katliam niteliği taşıyan Srebrenitsa Soykırımı’nda ölenler dün törenlerle bir kez daha hatırlandı. Halen bulunan toplu mezarlarla en az 8372 masum sivilin Sırp askerleri tarafından öldürüldüğü Srebrenitsa’daki törenlere 50 bin kişinin yanı sıra eski ABD Başkanı Bill Clinton, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu gibi isimler de katıldı. Başbakan Davutoğlu, ‘Boşnak Müslümanları öldürenler sadece insanları değil insan onurunu da öldürdüler. Buraya sadece 8 bin kurbanı anmak için değil, tüm insanlığı temsil ettiğimiz için gelmeliyiz. 8 bin kardeşimizi öldürenler hepimizi öldürdüler’ dedi.

20 yıl sonra yeni kurbanlar

Soykırımın yeni teşhis edilen 136 kurbanı da Potocari’de toprağa verildi. Dün defnedilen Boşnakların kimlik bilgileri katliamın dehşetini ortaya koyuyor. 16 yaşındaki Lutvo, Hamid, Almir, Almaz yeni defnedilenler arasında en genç isimler olurken en yaşlı isim 74 yaşındaki Yusuf Smayloviç. Aynı aileden 17 yaşındaki Zifet, 40 yaşındaki babası Ramiz ve 64 yaşındaki dedesi Atıf da toprağa verildi. Potocari’de şimdiye kadar 6 bin 241 kişi defnedilmişti.

Haberin Devamı

Rusya istemedi soykırım denmiyor
Sırbistan’ın dünyadaki en önemli müttefiklerinden biri olan Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde Srebrenitsa katliamını ‘soykırım’ olarak niteleyen karar tasarısını önceki gün veto etti. Oylamada, dört konsey üyesi çekimser kaldı, 10 üye destek belirtti. ABD ve İngiltere tarafından hazırlanan tasarıda “Srebrenitsa’daki olayların soykırım olarak tanınmasının uzlaşma için önkoşul” olduğu belirtiliyordu. Rusya, bu tasarının ‘yapıcı’ olmayacağını ve bölgede gerilimi tırmandıracağını savundu.
SORUMLULARA NE OLDU?
Sırp kasabı hücresinde öldü
Slobodan Miloşeviç: Yugoslavya’nın son, Sırbistan’ın ilk devlet başkanı olan Miloşeviç, 2001’de halk ayaklanmasıyla devrildi. Hakkında 66 ayrı dava bulunan Miloşeviç, dört yıl Hollanda’nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılandı. 11 Mart 2006’da hücresinde hayatını kaybetti.
Başkomutan yargılanıyor
Ratko Mladiç: Bosna Sırp Ordusu’nun Başkomutanıydı. Binlerce insanın öldürülmesinde, yüzlerce kadına tecavüz edilmesinde etkili bir rol oynadı. Boşnak halkına karşı işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 16 yıldır tutuklama istemiyle aranmaktaydı ve 26 Mayıs 2011 günü Sırp istihbaratı tarafından yakalandı. 31 Mayıs 2011 tarihinde de Lahey savaş suçları mahkemesine gönderildi. Halen yargılaması sürüyor.
Şampanyayla kutlamıştı
BM’ye bağlı Hollandalı askerlerin güvenliği altındaki Srebrenitsa’da 300 sivil Boşnak’ın Sırp askerlerine teslim edilmişti. Hollanda askerlerinin komutanı Albay Thom Karremans da Sırpları engellemek yerine bölgeden çekildiği için katliama neden olmakla suçlanıyor. Katliamın baş sorumlusu Mladiç’le, Srebrenitsa’yı teslim ettikten sonra şampanya içerken fotoğraf da çektiren Karremans ve 2 yardımcısı hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı. Ancak Hollandalı albay, ölüm tehditleri aldığı için İspanya’ya taşındı.
Doktor kılığında yakalandı
Radovan Karadziç: Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanıydı. ‘Bosna Kasabı’ lakabıyla anılan Karadziç hakkında işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. 21 Temmuz 2008 tarihinde bitkisel tedaviler uygulayan bir doktor kılığında yakalandı. O günden beri Lahey’de tutuklu.

Haberin Devamı