Gazete Vatan Logo

Güney Kore’de ‘kanlı’ azil

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, arkadaşı Choi Soon-sil’in kendisiyle yakınlığını kullanarak rüşvet almasına göz yuman Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin görevine son verdi. Kararın ardından çıkan olaylarda 2 gösterici yaşamını yitirdi

Güney Kore’de ‘kanlı’ azil

Güney Kore’de uzun zamandır beklenen karar açıklandı. Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin görevine son verdi. Mahkeme, Aralık 2016’da parlamentonun Park hakkında verdiği azledilme kararını oy birliği ile onayladı. Park, yakın arkadaşı Choi Soon-sil ile birlikte bir yolsuzluk skandalına karışmakla suçlanıyordu.

Mahkemenin vekil başkanı Lee Jung-mi, “Park Geun-hye’nin görevine son veriyoruz. Onun eylemleri halkın güvenine ihanet etmiştir. Müsamaha gösterilemeyecek kadar ciddi kanun ihllaleri vardır” diye konuştu.

Kararın duyurulmasının ardından, hem Park Geun-hye’nin destekçileri hem de karşıtları sokaklara döküldü. Mahkeme binasının önündeki protestolarda şiddet dolu anlar yaşandı. Polis, olaylarda iki protestocunun yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Seçime gidilecek

Aylardır süren protestolar ve siyasi kargaşanın ardından verilen azil kararı, 60 gün içinde erken seçime gidilmesini zorunlu kılıyor.

Suçlamaları reddediyor

Park’ın çocukluk arkadaşı Choi Soon-sil’in, yetkisi olmamasına rağmen kritik devlet meselelerine müdahale ettiğinin ortaya çıkması, ülkede bir siyasi skandalı başlatmıştı. Tutuklanan Choi, Park ile yakınlığını kullanıp, Samsung ve LG’nin de aralarında bulunduğu bazı büyük şirketlerden bağış adı altında milyonlarca doları kendi şirketlerine aktarmakla suçlanmıştı. Park hakkındaki yolsuzluk, görevi kötüye kullanma ve gizli bir tarikata üye olma suçlamalarını kabul etmemiş, ancak yakın ilişkilerinde dikkatsiz davrandığı için özür dilemişti. Park’ın koltuğunu bırakması için ülkede aylardır geniş çaplı protestolar düzenleniyordu.

Haberin Devamı