Gazete Vatan Logo

Gizli 'Usame Bin Ladin' anlaşması

10 yıl önce yapılan gizli anlaşma ortaya çıktı

ABD’nin, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in saklandığı yerin tespit edilmesi halinde Pakistan’da tek taraflı operasyon düzenlemek için 10 yıl önce İslamabad hükümetiyle bir anlaşma yaptığı ortaya çıktı.Yapılan anlaşmanın dikkat çekici yanı, Pakistan’ın “olası bir müdahale sonrasında büyük protestolar düzenlemesi” konusunda uzlaşmaya varılması.

Guardian, ABD ve Pakistanlı yetkililerin yaklaşık 10 yıl önce, geçen hafta bin Ladin’in öldürüldüğüne benzer bir operasyonun düzenlenmesi için anlaşmaya vardığını öğrendi. Anlaşma, dönemin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile ABD’nin eski başkanı George Bush arasında yapıldı.

Anlaşmanın şartları altında, Pakistan bin Ladin’in, yardımcısı Ayman el Zevahiri’nin ve onun ardından gelecek liderlerin yakalanması için topraklarında tek taraflı operasyon düzenlenmesine izin verdi. Her iki tarafın kabul ettiği anlaşmada gizli tutulan bir diğer madde, bir operasyon düzenlenmesi halinde Pakistan’da “büyük protesto gösterileri yapılması” oldu.

PAKİSTAN’DAN GÖSTERMELİK PROTESTO

Terörle mücadele operasyonları hakkında bilgisi bulunan ABD’li eski bir yetkili, “bin Ladin’in nerede olduğunun bilinmesi halinde ABD’nin onu ele geçirmek için operasyon düzenlemesini öngören bir anlaşma yapıldı… Böyle bir durum söz konusu olurda, Pakistanlılar şiddetle tepki gösterecek ama bize karşı koyamayacaklardı” dedi.

Bu bilgilerin ortaya çıkarılması, 2 Mayıs’ta düzenlenen ve bin Ladin’in öldürüldüğü operasyon hakkında yeni bir karmaşa doğurdu. Pakistanlı yetkililer, operasyon hakkında hiçbir bilgileri olmadığını belirtirken, Başbakan Yusuf Riza Gilani, dün “Pakistan’ın tüm gücüyle karşılık verme hakkı olduğunu” söyledi.

Londra’da sürgünde bulunan Müşerref ise “bin Ladin operasyonunun Pakistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini” belirtmişti.

Öte yandan, yaklaşık 10 yıl önce yapılan anlaşmaya göre, ABD, bin Ladin operasyonu hakkında Pakistan’a bilgi vermek zorunda değildi. Pakistanlı üst düzey bir yetkili, Müşerref döneminde yapılan anlaşmanın Şubat 2008’de başlayan “demokrasiye geçiş döneminde” ordu tarafından yenilendiğini belirtti.

Haberin Devamı