Gazete Vatan Logo

FLAŞ!.. FLAŞ!.. Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı seçildi!

Almanya’da bir yolsuzluk skandalı nedeniyle cumhurbaşkanlığından istifa eden Christian Wulff’un halefi seçildi. Federal Seçiciler Kurulu’nda yapılan oylamanın sonucunda, eski bir rahip olan Joachim Gauck Almanya’nın 11’inci cumhurbaşkanı oldu. Gauck 1228 geçerli oyun 991’ini aldı.

72 yaşındaki eski Protestan rahip Joachim Gauck, Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU, Hür Demokrat Parti FDP, Sosyal Demokrat Parti SDP ve Yeşiller Partisi’nin üzerinde uzlaştıkları ortak isimdi. Gauck, 2010 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Wulff karşısında kaybetmişti.

Gauck, Türkler arasında tartışılan bir isim. Göçmenler hakkında ırkçı sözler söyleyen Alman siyasetçi Thilo Sarrazin’e destek vererek büyük tepki çekmişti. Anck kendisi uyum konusundaki çalışmalara hız vereceğini söylüyor. Sarrazin’e verdiği destekle ilgili de “Gerçekten çok üzgünüm, bu yaptığım bir hataydı” dedi.

Gauck 2010 seçimlerine hazırlanırken, kampanya için gittiği Münih’te aracıyla Ferhat Akdere’ye çarpmıştı. Kazada ağır yaralanan Akdere bir süre yoğun bakımda kalmıştı.

Türkler de oy kullandı

Cumhurbaşkanını belirleyen Federal Seçiciler Kurulu’nda Solingen kentinde 1993 yılında aşırı sağcılar tarafından evinin kundaklanması sonucu iki kızı ve iki torununu kaybeden Mevlüde Genç ve aşırı sağcı terör hücresi tarafından yakınları öldürülen Gamze Kubaşık’la Semiya Şimşek de yer aldı. 1240 üyeli kurulda toplam 17 Türk oy kullandı.

Haberin Devamı