Gazete Vatan Logo

Felaketten iyi haber

Obama "Kapatın şu belayı, bitirin işi" dedi delik kapandı

İngiliz petrol şirketi BP'nin Meksika Körfezi'nin tabanından sızmakta olan ham petrolü durdurmak için giriştiği operasyon başarılı oldu.


BP şirketinin mühendisleri dün sanayi tarihinde ilk kez girişilen bir operasyonla, petrol kuyusunu denizin 1.5 km. dibinde batırma işlemine başlamışlardı.

İşlem, yerel saatle sabah 10.00 sularında başarılı oldu. Şimdilik büyük petrol fışkırması durdurulabildi.

ABD İçişleri Bakanı Ken Salazar, dün gece Obama ile Meksika Körfezi'ndeki durumu görüşmüştü.

Petrolün Louisiana eyaletinde Mississippi ırmağının deltasına bulaşması üzerine, Başkan Obama her zamanki sükunetini kaybederek "Kapatın şu belayı, bitirin işi" demişti.

İngiliz Reuters ajansının bildirdiğine göre, Obama için "dev gulyabani belası" haline gelen petrol felaketini durdurmak için, BP mühendisleri barit (baryum sülfat), ağır çamur ve çimentoyu, Louisiana eyaletinin 80 km açığındaki petrol platformunun sondaj kuyusunu öldürmek için, kuyuya "damardan çimentolu çamur" sıkmaya başlayacaktı. AFP ajansına göre "ölüm mührü" için henüz çimento devreye sokulmadı.

BP sözcüsü Steve Rinehart'ın verdiği bilgiye göre, "petrolün yarılan deniz tabanından dev boyutta fışkırdığı kuyuya baryum sülfat, ağır çamur-çimento sıkılarak, kuyu yüzde 60-70 oranında belki öldürülebilecekti". Kesin çözüm bulunmazsa ABD ordusu devreye girecekti.

Petrol Meksika Körfezi'nde balıklar, istiridyeler, kuşlar, tüm canlıları tehdit ediyor. Meksika Körfezi hala yüzde 77 oranında balıkçılığa açık olsa da, karideslerin büyük bir çoğunluğu öldü.

Deniz platformu petrol kuyusundan günde en az 5 bin varil petrol denize karışıyordu.

Petrol çalışmalarını 6 ay yasakladı

Bu arada ABD Başkanı Obama, kaza nedeniyle ülkesi çevresinde tüm petrol arama ve çıkarma işlemlerini 6 aylığına yasaklama kararı aldı.

Beyaz Saray yetkililerinin açıklamasına göre, Obama, kararını bugün ilerleyen saatlerde bir basın toplantısıyla duyuracak.

Haberin Devamı