Gazete Vatan Logo

Eski başbakana kaset darbesi!

İsrail eski Başbakanı Olmert’in sekreteri Şula Zaken, patronunun rüşvet aldığını ispatlayan ses kayıtlarını savcılığa teslim etti.

İsrail tarihinin en büyük yolsuzluk davalarından birisi olarak nitelendirilen “Holyland” davasında önceki gün yaşanan bir gelişme, dava nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kalan eski Başbakan Ehud Olmert’in hapse girmesini gündeme getirdi.

Olmert’in Kudüs Belediye Başkanı olduğu dönemde Holyland inşaat projesi için rüşvet aldığı iddiasıyla ilgili uzun yıllardır süren davada pazartesi günü karar açıklanacaktı. Ancak davada yargılanan sanıklardan Olmert’in eski sekreteri Şula Zaken, önceki gün savcılara eski başbakanın rüşvet aldığını ispatladığı öne sürülen bazı ses kasetleri teslim etti.

Zaken, savcılıkla yaptığı anlaşma uyarınca Olmert aleyhinde ifade verecek, rüşvet aldığını itiraf ettiği için de 11 ay hapis yatacak. Zaken, kasetler karşılığında, hakkındaki hapis cezası isteminin geri çekilmesini istiyordu.

Kariyeri biter

Savcılık mahkemeden kasetlerin incelenmesi için ek süre istedi. Kasetlerin politikaya dönmeyi amaçlayan Olmert’in siyasi kariyerini bitirebileceği belirtiliyor. Mahkemenin Olmert’i “adalete engel olma” suçundan hapis cezasına çarptırabileceği söyleniyor.

‘Asıl suçlu Zaken’

Olmert’in yakın çevresi, Zaken’in “postu kurtarmak” için eski patronuna iftira attığını öne sürüyor. Olmert’in ekibinden eski bir yetkili, Zaken’in daha önce yüzbinlerce dolar rüşvet aldığını ve bunu Olmert’in bilgisi dışında yaptığını kabul ettiğini belirtti.

Daha önce aklanmıştı

Olmert, hakkında açılan diğer yolsuzluk davalarından kurtulmayı başarmıştı. Olmert, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı olduğu dönemde projelerde yakın arkadaşına öncelik vermekle suçlandığı davadan 1 ay tecilli hapis ve 75 bin 300 Şekel para cezasıyla kurtulurken, yasa dışı bağış almak ve Yahudi gruplarının yurt dışı seyahatleriyle ilgili çifte fatura çıkarmak iddialarından ise aklanmıştı.,

‘1 milyon dolara inşaat onayı’

2008’de hakkındaki suçlamalar karşısında görevinden istifa eden Olmert’in Belediye Başkanı olduğu dönemde Kudüs’te lüks konut projesi “Holyland”in inşaat onayı karşılığında 1 milyon dolar rüşvet aldığı öne sürülüyor. Olmert’le birlikte Zaken ve diğer yardımcılarıyla bazı işadamlarının da yargılandığı davanın dosyasında, inşaat onayı için 15 milyon dolara yakın rüşvet dağıtıldığı belirtiliyor. Zaken hakkında daha önce “yakınlarına usulsüz atamalar yapmak ve kardeşine vergi indirimi sağlamak” suçlamalarıyla da soruşturma açılmıştı.

Haberin Devamı