Gazete Vatan Logo

Esad’ın ablası ‘katil’ kuzen için devrede

Esad’ın ablası ‘katil’  kuzen için devrede

Suriye lideri Esad, kuzeninin trafikte tartıştığı bir albayı öldürtmesi üzerine karışan Lazkiye kentinde halkı sakinleştirmek için ablası Büşra’dan yardım istedi.

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Süleyman’ın geçen hafta Lazkiye kentinde Albay Hasan Şeyh’i trafikte aracını solladığı gerekçesiyle öldürtmesinin ardından başlayan protesto gösterileri sürüyor. Perşembe günü meydana gelen olayda 19 yaşındaki Süleyman, albayı eşi ve çocuklarının gözleri önünde korumalarına vurdurarak öldürtmüştü.

Olaydan sonra hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam eden Süleyman’ın tutuklanmaması, Lazkiye sakinlerinin tepkisine yol açmıştı. Günlerdir süren gösterilerde Şam rejimi protesto edilirken Devlet Başkanı Esad’a Süleyman’ı idam ettirmesi çağrısı yapılıyor.

Gönüllüler kaçıyor

İsrail basınında çıkan haberlere göre Süleyman Esad’ın başında olduğu Lazkiye Halk Savunma Komiteleri’nden de firarlar başladı. Son 2 günde çok sayıda gönüllünün görevli oldukları birimlerden firar ettiği belirtiliyor. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ve İslamcı gruplardan oluşan çatı örgütü Ceyş el Fetih’e bağlı muhaliflerin bölgeye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı döneme denk gelen firarların, Esad rejimini son derece zor durumda bıraktığı yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Oğlunu gönderdi

Protesto gösterileri ve azalan askeri gücü nedeniyle stratejik öneme sahip olan Lazkiye’yi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Esad’ın, krizin sona ermesi için Suriyeliler arasında hâlâ saygı duyulan ablası Büşra’dan yardım istediği öne sürüldü. Krizin başlarında Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçtığı iddia edilen Büşra’nın da büyük oğlu Basel’i Şeyh’in ailesiyle görüşmeye gönderdiği söyleniyor. Albayın ailesinin Basel’e ne karşılık verdiği bilinmiyor.

Halen Lazkiye kırsalındaki Halk Savunma Komiteleri’nin başında olan Süleyman Esad’ın babası Hilal, Mart 2014’te Keseb yakınlarında girdiği çatışmada hayatını kaybetmişti.