Gazete Vatan Logo

‘Erdoğan ve Putin olmasa barış olmazdı’

‘Erdoğan ve Putin olmasa barış olmazdı’

Rusya ile normalleşme sürecinde rolü olduğu haberleri basına yansıyan iş adamı ve Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, o süreci ilk kez Rus TV kanalı Russia 24’te yayınlanan belgeselde anlattı. İşte olayın perde arkası ve Çağlar’ın Rus TV’sine anlattıkları:

İki lider birbirini seviyor

Geçen yıl Kasım ayında düşürülen Rus uçağının ardından, Ankara-Moskova arasında yaşanan o sıkıntılı dönem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında mektupla verilen karşılıklı mesajlar ve sonrasında 9 Ağustos’ta Saint Petersburg’a yapılan ilk yüz yüze görüşme ile aşıldı. Türk basınına da yansıyan haberlere göre, krizin aşılmasında rolü olan bir isim vardı. Bursalı işadamı ve eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar. Çağlar’ın süreçte oynadığı rolü Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da doğrulamıştı. Çağlar, o süreci ilk kez kamera önünde Rus televizyonu Russia 24’te yayınlanan belgeselde anlattı. Çağlar, “Ben burada olayın çözüleceğine inanıyorum’ dedim. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu işin çözülmesiyle ilgili talihsiz bir olay olduğunu ama bunu anlatmakta zorluk çektiğini ifade etmişti. Sayın Erdoğan, Putin’i çok sevmekteydi. Putin de onu seviyordu ama talihsiz bir olay yaşandı” dedi.

Haberin Devamı

Nazarbayev’in rolü...

Çağlar’ın Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Lideri Ramazan Abdulatipov üzerinden, Putin’e bir kanal açabileceği düşünülmüştü. Çağlar, belgeselde, “Bizim Ramazan Bey geldi Dağıstan’dan. Bize bir de bu konuda çok yardımcı olan Abbas Abbasov var” diye anlattı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in de süreçte rolü olmuştu. Çağlar, bunu da, “Bizim iftar saati oluyor o sırada. Nazarbayev, Sayın Cumhurbaşkanımızı arıyor. Söylediği şu: ‘Putin de o metne tamam diyor.’ Taşkent izin vermiyor geçmemize. Pilota sorduk ne kadar yakıtınız var. ‘1 saat idare eder’ dedi. 1 saat 20 dakika Aşkabat sınırından döndük. Metnin yazıldığı mektubu götürdük. Biri Erdoğan, biri Putin. Bu iki lider olmasaydı barış olmazdı. Bize de bir kısmet düştü burada” dedi.