Gazete Vatan Logo

En gizemli toplantıda Türkiye şoku!

CIA koruması altına alınan ve 1 kilometre yakınında bile kuş uçurtulmayan 5 yıldızlı lüks bir otel... Gazete patronları, kral ve kraliçeler, başbakanlar, finans piyasalarına yön veren kişiler... Hepsi otelin konferans salonunda her yıl tek bir gizemli toplantı için biraraya geliyorlar. Komplo teorisyenleri tarafından 'Dünyayı yöneten gizli topluluk' olarak nitelendirilen Bilderberg Grubu, bu yıl Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplandı.

3 günlük zirvede bu yıl Türkiye açısından bir ilk yaşanıyor. 2011 yılında zirvenin seçimlere denk gelmesi nedeniyle hiçbir siyasi toplantılara katılmamıştı. Ancak onun dışında uzun yıllardan beri mutlaka her yıl düzenlenen bu gizemli toplantılara hükümet kanadından bir bakanın katılımı sağlanmıştı. Bu isim de genellikle ekonomi konularına hükümette en hakim bakanların başında gelen Ali Babacan oluyordu. Nitekim geçen yılki toplantıya CHP'li Şafak Pavey ile birlikte Ali Babacan katılmıştı. Ancak bu kez Avrupa'da aşırı sağın büyük bir oy patlaması yaptığı seçimlerin hemen sonrasına denk gelen zirveye hükümetten hiçbir ismin katılmaması dikkat çekiyor. Bilderberg eski gizemini yitirip internet sitesinden katılımcı listesini yayınlamaya başladığından beri artık 'Bu yıl kim katıldı acaba?' şeklinde spekülasyonlar da sona erdi.

Resmi davetli listesine göre Türkiye'den bu yıl katılımcılar şöyle:

- Mustafa Koç (Koç Holding)
- Nilüfer Göle (Sosyolog)
- Cengiz Çandar (Gazeteci)
- Umut Oran (CHP)
- Ümit Taftalı (Suna-İnan Kıraç Vakfı)

Kopenhag'ın merkezindeki 5 yıldızlı Mariott Hotel'de gerçekleşen toplantıda Avrupa'da yaşanan siyasi çalkantı 1 numaralı gündem maddesi... Fransa ve İngiltere'deki politk atmosfer en çok tartışılan konuların başında geliyor. Özellikle birçokları tarafından bir Bilderberg projesi olarak görülen Euro para biriminin içinde bulunduğu kriz de masaya yatırıldı. Avrupa ile ABD ittifakının önemli mekanizmalarından biri olarak görülen Bilderberg'in diğer bir önemli gündem maddesi ise Ukrayna oldu. Rusya lideri Vladimir Putin'in çok kutuplu dünya arzusuna karşı NATO'nun nasıl caydırıcı rol oynayabileceği tartışıldı.

Haberin Devamı