Gazete Vatan Logo

‘Dünyanın yüzde 99’u anlaşmayı destekliyor’

‘Dünyanın yüzde 99’u anlaşmayı destekliyor’

ABD Başkanı Obama, İran’la varılan nükleer anlaşmaya neredeyse tüm dünyanın destek verdiğini söyledi, ‘Karşı olan alternatif sunsun’ çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında varılan nükleer anlaşmayı dünyanın yüzde 99’unun desteklediğini söyledi. Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin anlaşmaya ilişkin sorularını yanıtladı.
Obama, anlaşmanın onaya sunulacağı Amerikan Kongresi’ndeki muhaliflere üstü kapalı olarak atıfta bulunduğu konuşmasında, “Karşıysanız o zaman alternatif öneri getirin” dedi. ABD Başkanı bugüne kadar İran konusunda diplomatik çözüm ya da savaş dışında başka bir seçeneğin dile getirilmediğini hatırlattı. İsrail’in İran konusundaki endişelerini haklı bulduğunu vurgulayan Obama, Tahran yönetiminin bölgede çatışmayı körükleyecek eylemlerde bulunmasını engellemek için istihbarat konusunda işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Suriye’de çözüm
Obama, Suriye krizinin Türkiye, Rusya ve İran’ın desteği olmadan çözülemeyeceğini de söyledi. ABD Başkanı bu nedenle İran’ın da Suriye ile ilgili istişarelere dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Komutanlar endişeli
ABD’nin en üst düzey 3 askeri yetkilisi, İran’a yönelik ambargoların kaldırılmasının, Tahran’ın ‘terör ağını genişletmesine fırsat tanıyacağı’ uyarısında bulundu. Amerikan Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, eylül ayında Dempsey’nin yerine gelecek olan General Joseph Dunford ve onun yardımcılığını üstlenecek Hava General Paul Selva, İran’ın Batılı ülkeler için hala tehdit oluşturduğunu söyledi. Dempsey, İran’ın balistik füze ile deniz mayını üretimi, siber aktiviteleri, silah kaçakçılığı ve Şii gruplara yönelik yardımlarıyla ciddi tehdit yarattığını kaydetti.
Ruhani’yi mektupla uyardı
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye gönderdiği mektupta, nükleer anlaşmanın uygulanması konusunda ‘bazı ülkelere’ güvenmemesi uyarısı yaptı. Hamaney mektubunda “Müzakere sürecinde yer alan 6 ülkeden bazılarının hiç de güvenilir olmadığının sen de farkındasın” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı