Gazete Vatan Logo

Dönercilere saldırdılar

Almanya’da yılbaşı akşamı yaşanan mülteci tacizlerine tepki şiddete dönüştü. Aşırı sağcılar Leipzig kentinde göçmenlerin işlettiği döner lokantalarına saldırdı

Dönercilere saldırdılar

Almanya’nın Köln kentinde yılbaşı akşamında mülteciler tarafından gerçekleştirilen taciz ve saldırılara tepki giderek büyüyor. Son olarak ‘Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi’nin (PEGIDA) Leipzig kolunca (LEGIDA) kentte düzenlenen göçmen karşıtı gösteride,çok sayıda dükkan tahrip edildi.

Sayıları birkaç bini bulan göstericiler, Başbakan Angela Merkel’i hedef alan pankartlarla kent merkezinde gösteri düzenlerken, yaklaşık 250 kişilik bir grup, aralarında Türklerin de bulunduğu göçmen kökenliler tarafından işletilen fast food lokantalarına saldırdı.

Kentteki solcu grupların kalesi sayılan Connewitz semtindeki dükkanları hedef alan eylemciler, dükkanların yanı sıra çok sayıda otomobili de tahrip etti. Polis, olaylara karışanların büyük bölümünün suç kaydı bulunan aşırı sağcılar olduğunu açıkladı.

Eylemcilerin, aynı saatlerde mültecilere destek gösterisi düzenleyen gruba ait bir otobüse de saldırdığı belirtildi. Olaylarda bazı polis memurlarının da yaralandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Tecavüzcüler hoş gelmediniz’

PEGIDA grubunun yerel kolu olan LEGIDA tarafından düzenlenen gösteride, Köln’de yaşanan taciz skandalına atıfta bulunan protestocular, ‘Tecavüzcü Mülteciler Hoş Gelmediniz! Uzak Durun’ yazılı pankartlar taşıdı. Köln polisi, yılbaşında yaşanan taciz ve gasp vakalarının büyük bölümünden Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli mültecilerin sorumlu olduğunu açıklamıştı.

‘Kriz kontrolden çıktı’

Mültecileri kabul etme planı nedeniyle eleştirilere hedef olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteci krizinin kontrolden çıktığını kabul etti. Önceki gün Mainz kentinde konuşan Merkel, “Avrupa’ya gelen göçmenler karşısında kontrolümüz bulunmuyor” diye konuştu. Merkel buna karşın sınır kontrollerinin geri getirilmesinin, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’nın ekonomisine zarar vereceği uyarısında bulundu. Siyasi analistler, Köln, Hamburg gibi kentlerde yaşanan taciz skandallarının ardından mülteciler konusunda artan tepkilerin, Merkel’in halk desteğini önemli oranda düşürdüğü görüşünde.

Haberin Devamı