Gazete Vatan Logo

‘Dondurmakla olmaz kökten iptal edilsin!’

Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’deki referandumun sonuçlarının ‘dondurulması’ karşılığında diyalog ve ateşkes teklifini reddetti ve “Referandumun iptalinden başka bir şeyi kabul edemeyiz” dedi

‘Dondurmakla olmaz kökten iptal edilsin!’

İbadi, İran’da Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshgak Cihangiri ile yaptığı görüşmede yaptığı açıklamada “(Referandumun) iptalinden ve Anayasa’ya saygı duyulmasından başka bir şeyi kabul edemeyiz” dedi. İbadi’nin sözcüsü Haydar Hamada da Facebook hesabından yaptığı açıklamada “Referandumun dondurulmasından bahsediyorlar ama bizim buna cevabımız referandumun geçmişte kaldığı ve onu alanda sona erdirdiğimiz” dedi. IKBY, 25 Eylül’de yapılan ve sandıktan ‘Evet’ çıktığını açıkladığı bağımsızlık referandumunun ardından, Bağdat ve komşu ülkelerin yaptırımlarına maruz kalmıştı. Irak güçleri Kürtlerin kontrolündeki Kerkük ve bir dizi başka bölgeyi de kontrol altına almıştı. IKBY gelişmeler sonrası referandum sonuçlarını diyalog ve ateşkes karşılığında dondurmayı önermişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Geri adım yetmez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behcet Pacolli ortak basın toplantısında şunları söyledi: “Kuzey Irak’ın geri adımı önemli bir adımdır ama yetersiz bir adımdır. Bu referandumun iptal edilmesi gerekir.Barzani bu referandumla Irak’taki Kürt kardeşlerimizi böldü ve dağıttı. Barzani, daha çok hak elde edeceğini iddia etti Kürt kardeşlerimizi de bu şekilde kandırdı. Bırakın yeni hak elde etmeyi bugüne kadar kullandığı haklar da elinden gitti. Kürt halkı zararlı çıktı. Bu şekilde olacağını defalarca dost gibi söyledik. Biliyoruz kimlerin akıl verdiğini. Şimdi o akıl verenler yardım edebiliyor mu? Hayır. Biz dürüst davrandık.”

Haberin Devamı