Gazete Vatan Logo

Cuntadan iktidar partisine müdahale

Cuntadan iktidar partisine müdahale

Myanmar’da ordu, askerleri genel seçimde aday göstermeyen iktidar partisi USDP’nin lideri Shwe Mann’i ve bazı üst düzey parti yetkililerini ev hapsine aldı.

Myanmar’da askeri cuntanın sona ermesinin üzerinden 4 yıl geçmesine karşın ordunun siyaset üzerindeki etkisi sürüyor. 8 Kasım’da genel seçimler için sandık başına gitmeye hazırlanan ülkede askerlerle iktidardaki Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi’nin (USDP) yönetimi arasında ‘aday krizi’ çıktı. USDP lideri Shwe Mann, seçimlerde partiden aday olmak isteyen 100 askeri geri çevirince Devlet Başkanı Thein Sein ile arası açılmıştı. Her ikisi de emekli general olan Mann ve Sein arasındaki kriz çözülemeyince devreye askerler girdi.
Önceki akşam USDP’nin başkent Naypidav’daki genel merkezini kuşatan askerler, Mann ve üst düzey bazı parti yetkililerini ev hapsine aldı. Partiden yapılan açıklamada Mann ve diğer yetkililerin görevlerinden alındığı duyuruldu. ABD ve diğer Batılı devletler, 8 Kasım seçimlerinin cuntanın yönetimi sivillere bırakma konusundaki ‘samimiyetini’ gösterecek bir test olduğunu düşünüyordu. Siyasi analistler, yaşanan son gelişmeyle birlikte ordunun Myanmar siyaseti üzerindeki etkisinden vazgeçmeye hazır olmadığını gösterdiği yorumunu yapıyor.
Uzmanlar genel seçimlerden Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi başkanlığındaki NLD partisinin galibiyetle çıkmasını bekliyor. Uzmanlar, sık sık görüşen Schwe Mann ile Suu Kyi arasında bir anlaşma olabileceğini iddia ediyor.

Haberin Devamı